Teška vremena za Folksvagen

Njemačka grupa Folksvagen koja ima 12 marki vozila prodala je 831.300 vozila prošlog mjeseca, 3,5 odsto manje nego u oktobru 2014. godine
2 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 16:38h

Prodaja vozila grupe Folksvagen (Volkswagen) pala je 3,5 odsto u oktobru, pokazuju danas objavljeni podaci koji odražavaju prve efekte skandala s prevarom o izduvnim gasovima, ali i teško privredno okruženje na više tržišta.

Njemačka grupa Folksvagen koja ima 12 marki vozila prodala je 831.300 vozila prošlog mjeseca, 3,5 odsto manje nego u oktobru 2014. godine, navodi se u saopštenju.

Folksvagen kao marka sa najvećim obimom imala je pad prodaje od 5,3 odsto u oktobru, na 490.000 vozila.

"Marka Folksvagen (VW) prolazi kroz teška vremena", napisao je u saopštenju Jirgen Štakman, član uprave te filijale.

"S jedne strane imamo probleme dizela i ugljendioksida, a s druge tešku situaciju na svjetskim tržištima", dodao je on.

Brazil i Rusija su dvije crne tačke za grupu Folksvagen zbog ekonomske krize.

U Zapadnoj Evropi prodaja marke Folksvagen pala je 1,3 odsto u oktobru pošto je zaustavljena prodaja nekoliko modela pogođenih aferom sa namještenim dizel motorima, navodi kompanija.

Na nivou cijele grupe prodaja je pala 1,2 odsto u zapadnoj Evropi, ali u SAD, gdje je izbio skandal sa motorima nema uticaja na prodaju koja je porasla 5,7 odsto u oktobru.

U periodu između januara i oktobra Folksvagen je prodao 8,26 miliona vozila u svijetu, 1,7 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Grupa je pozdravila to što je u Kini zabilježila porast prodaje u oktobru od 1,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za desetomjesečni period međutim pad prodaje je ostao veliki u Kini od 4,5 odsto, na tom tržištu koje je daleko najveće za Folksvagen.

Folksvagen je u septembru priznao da je opremio 11 miliona dizel motora softverom koji omogućuje varanje na testovima za izduvne gasove. Njihova vozila u koja spadaju marke VW, Audi, Škoda i Seat izbacivali su mnogo veći nivo štetnih gasova nego što je dozvoljeno ekološkim propisima.

Prošle nedjelje izbio je još jedan skandal kada je Folksvagen priznao da je lažirao nivoe emisije ugljendioksida za još 800.000 vozila.

Bonus video: