LGBT Forum Progres prijavio 17, a fizička lica sedam slučaja sa elementima diskriminacije

Od 24 registrovana događaja osnov za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno podnošenje krivične prijave je diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije (20), nacionalne pripadnosti (dvije), i po jedna na osnovu rase i pola
200 pregleda 0 komentar(a)
Antidiskriminacioni zakon, Foto: Shutterstock
Antidiskriminacioni zakon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2018. 14:46h

Crnogorskoj Upravi policije u prvoj polovini godine prijavljena su 24 slučaja sa elementima diskriminacije.

Kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, 17 slučaja je prijavila nevladina organizacija LGBT Forum Progres, a sedam fizičkih lica.

Od 24 registrovana događaja osnov za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno podnošenje krivične prijave je diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije (20), nacionalne pripadnosti (dvije), i po jedna na osnovu rase i pola.

Podnijete su dvije krivične prijave protiv dva lica. Jedna zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje i jedna zbog nasilničkog ponašanja, kao i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kojim su obuhvaćene 23 osobe.

“U jednom slučaju od nadležnog tužilaštva je ocijenjeno da nema elemenata bića krivičnog djela niti prekršaja, dok jedan broj izvršilaca nije identifikovan (ugašeni facebook profili na kojima su postavljeni uvredljivi komentari po osnovu seksualne orijentacije)”, navodi se u Izvještaju Zaštitnika o zaštiti od diskriminacije.

Pred sudovima za prekršaje u radu je bilo 36 predmeta sa elementima diskriminacije koji su procesuirani kao prekršaji iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Od tog broja, u šest predmeta je okrivljenima stavljen na teret prekršaj koji je za osnov imao pripadnost LGBT zajednici i svi predmeti su u radu.

“U 26 predmeta osnov diskriminacije je seksualno opredjeljenje od čega je u 11 predmeta izrečena novčana kazna, jedan je riješen opomenom, u jednom je donijeta oslobađajuća odluka, dva predmeta su odbačena, dok je 11 predmeta u radu”, kaže se u Izvještaju Zaštitnika.

Kako se navodi, četiri predmeta su za osnov imali nacionalno pripadnost, od čega je u dva izrečena novčana kazna, jedan je riješen odlukom koja nije pravosnažna, dok je jedan u radu.

Bonus video: