Otac, sin i free WI-FI: Ruska crkva uvodi besplatan internet ali bez pornića i gej propagande

Zvaničnici crkve su izjavili da će biti aktivirani filteri sadržaja u skladu sa hrišćanskom etikom pa tako ukoliko neko u pretraživaču ukuca riječ "ubistvo" biće preusmjeren na zaopovijest “ne ubij”, dok oni koji unesu riječi poput "porn" i "seks", biće usmjereni na zapovijest “ne čini preljubu”
336 pregleda 12 komentar(a)
bežični internet, Foto: Shutterstock
bežični internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 14:01h

Ruska pravoslavna crkva se priprema da pokrene mrežu koja će obezbijediti WiFi na javnim mjestima i to besplatno, pod uslovom da će sadržaj biti očišćen od porno filmova, izvještaja tabloida, gej propagande ili bilo koje informacije koju plasiraju vjerske sekte.

Ovaj plan je otkrio zamjenik šefa Odjeljenja za odnose sa javnošću Ruske pravoslavne crkve, Roman Bagdasarov, javlja Russia Today a prenosi B92.

Bagdasarov je rekao da Ruska pravoslavna crkva i druge religije žele da se uključe u informacioni prostor jer se veliki dio modernog života tamo odvija. Međutim, sveštenici su bili svjesni "haosa i raznih opasnosti koje vrebaju" i zato su željeli da ponude korisnicima neku zaštitu.

Zbog toga će pojedini crkveni objekti uz podršku države obezbijediti besplatan WiFi na javnim mjestima, naročito onim koja su popularna kod mlađe generacije, ali će tu mrežu servisirati tim stručnjaka koji će ručno provjeravati sve podatke i blokirati potencijalno opasan sadržaj.

"Ne sugerišemo da će pravoslavni internet imati samo na raspologanju propovijedi i hrišćanske sajtove. Obuhvataće dosta stvari, uključujući normalne filmove, i strane i ruske, a pod normalnim se misli na one koji prenose tradicionalne i moralne vrijednosti, patriotizam i zaštitu porodice i djece", rekao je Bagdasarov novinarima i dodao da neće ograničavati ničiju slobodu pa tako oni koji ne žele da koriste "pravoslavni internet", to i ne moraju da rade.

Zvaničnici crkve su izjavili da će biti aktivirani filteri sadržaja u skladu sa hrišćanskom etikom pa tako ukoliko neko u pretraživaču ukuca riječ "ubistvo" biće preusmjeren na zapovijest “ne ubij”, dok oni koji unesu riječi poput "porn" i "seks", biće usmjereni na zapovijest “ne čini preljubu”.

Bonus video: