Novembar je pravo vrijeme za montažu zimskih guma

Iako će, kako sada stvari stoje, u Crnoj Gori i ove sezone da bude na snazi uredba o obavezi korišćenja zimske opreme samo u zimskim uslovima, po snijegu i ledu, stručnjaci kažu da je novembar krajnji period da se ljetnji pneumatici zamijene zimskim, jer temperature u ovom mjesecu drastično padaju
145 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2015. 13:38h

Kad su u pitanju zimski pneumatici, ne treba se voditi kalendarom, nego situacijom na terenu. Jutarnji mrazevi, koji su ovih dana česta pojava u centralnim i sjevernim predjelima Crne Gore, su jasan znak da automobilu treba promijeniti obuću. Zašto?

Ljetnji pneumatici na hladnoj ili zaleđenoj podlozi ne prijanjaju tako efikasno poput zimskih. Smješa gazećeg sloja ljetnjeg pneumatika je prilagođena višim temperaturama i upravo zbog drugačije smješe ljetnji pneumatici nijesu adekvatni za niske zimske temperature.

Nasuprot njima, kvalitetan zimski pneumatik ima mekšu i elastičniju smješu koja i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i održava svoju elastičnost.

U kompaniji Gudjir (Goodyear) to su nam nedavno na prezentaciji dokazali praktičnim eksperimentom. Kada se parče ljetnje gume ubaci u mješavinu suvog leda i acetona, u kojoj vlada temperatura dosta niža od nule, nakon nekoliko sekundi guma postaje vrlo krta i dolazi do pucanja. Sa druge strane, zimska guma, obogaćena silikom, i na ovim ekstremno niskim temperaurama ostaje elastična, i zadržava prijanjanje i na ledenoj podlozi.

Kako da procijenimo kad je pravo vrijeme za montažu zimskih pneumatika? Stručnjaci su došli do zaključka da ljetnji pneumatici postaju inferiorni u odnosu na zimske je kada temperature padnu ispod 7°C.

"Ispod sedam stepeni zimska smješa mnogo kvalitetnije zadovoljava sve potrebe u eksploataciji, ima neophodan nivo trakcije, upravljivost i ostale karakteristike koje su potrebne za bezbjednu vožnju", kaže Miroljub Petković, iz tehničkog sektora kompanije Gudjir.

Petković kaže da u novembru temperature drastično padaju i da je to krajnji period da se ljetnji pneumatici zamijene zimskim.

"Jasno je da moramo imati kvalitetne gume u zimskim uslovima da ne bi ugrožavali ni sebe ni ostale učesnike u saobraćaju. U ovom smislu postojanje zakona koji reguliše tu oblast je neophodno, jer nas pravila dodatno uozbilje. Smatram da odsustvo zakona o zimskoj opremi umnogome može da utiče na bezbjednost saobraćaja", kaže Petković. Kako sada stvari stoje, u Crnoj Gori će ove sezone da bude na snazi postojeća uredba o obavezi korišćenja zimske opreme samo u zimskim uslovima, po snijegu i ledu. To znači da će dosta toga zavisiti od savjesti vozača.

Stručnjaci kritikuju i stavku u zakonu da se pod zimskom opremom podrazumijevaju i ljetnje gume sa lancima za snijeg, koji su upotrebljivi samo u ekstremnim situacijama, ne i u uobičajenim zimskim uslovima.

"Jednostavno živimo u ekonomskoj situaciji gdje ne može svako da priušti da ima zimsku gumu, ali onda bez prijeke potrebe ne treba da vozi vozilo", savjetuje stručnjak iz Gudjira.

Zimska guma ima i posebnu šaru gazećeg sloja koji omogućava dobro prijanjanje u zimskim uslovima i lakšu kontrolu nad vozilom. Dakle, zaključak je da zimski pneumatici nijesu namijenjeni samo za pouzdanu vožnju po snijegu, već i za sigurnu vožnju na niskim temperaturama, bez obzira koje je godišnje doba.

Samo dvije zimske gume su loš izbor

Petković upozorava da vožnja sa samo dva zimska pneumatika predstavlja rizik, jer u tom slučaju vozilo pri kočenju i skretanju nema stabilnost i sklono je proklizavanju.

"U slučaju da nemamo zimske gume na sva četiri točka, već samo na dva, nemojmo uopšte da stavljamo gume, jer će nam one stvoriti lažni osjećaj bezbjednosti", kaže on.

"Parkirajmo vozilo, vozimo ga kada su uslovi na putu takvi da može da se vozi sa potpuno 'ćelavim' gumama".

Galerija

Bonus video: