Kotorska kompanija predstavila prototip broda na solarni pogon

Kako je ranije saopšteno iz Opštine Tivat koja je pokazala najviše interesovanja za taj projekat, troškovi uvođenja takvog servisa za građane i turiste u Boki, iznosili oko 5 miliona eura
97 pregleda 5 komentar(a)
brod na solarni pogon, Foto: Zoran Nikolić
brod na solarni pogon, Foto: Zoran Nikolić
Ažurirano: 10.11.2015. 11:18h

Kompanija “Monte Marine Yachting” iz Kotora, prvi put je javnosti minulog vikenda na manifestaciji “Kostanjada” u Kotoru, predstavila prototip svog prvog plovila na solarni pogon.

Atraktivno dizajnirani trimaran dobio je ime “Go Green”, a pogone ga elektromotori koji se električnom energijom napajaju iz modernih litijum-jonskih baterija. Baterije se preko posebnog, tzv. “electric smart chargera”, strujom dopunjavaju iz solarnih panela, postavljenih na tendi koja natkriva kokpit broda.

Iz “Monte marine Yachtinga”, kojeg vodi poznata kotorska brodograditeljska porodica Franović, nije saopšteno više tehničkih detalja o novom plovilu, osim toga da mu je najveća brzina 7 čvorova, a krstareća brzina pri kojoj brod ima najveći domet, 3 čvora.

“Monte Marine Yachting” inače, proizvodi desetak tipova različitih plovila za sport, rekreaciju, izlete, prevoz putnika i turizam, a osim u Crnoj Gori gdje se koriste kako na moru tako i na Skadarskom jezeru, njihovi brodovi prodaju se i u inostranstvu, prvenstveno Hrvatskoj.

Tri bokeljske opštine već više od godinu dana razmatraju mogućnost uvođenja redovnih međugradskih putničkih linija u zalivu, brodovima na solarni pogon, a “Monte Marinme Yachting” je u tom pravcu već izradio i Studiju izvodljivosti.

Kako je ranije saopšteno iz Opštine Tivat koja je pokazala najviše interesovanja za taj projekat, troškovi uvođenja takvog servisa za građane i turiste u Boki, iznosili oko 5 miliona eura.

Bonus video: