Berlin: VW da uradi više od puke zamjene softvera

Njemački proizvođač vozila je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom svijeta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori
76 pregleda 0 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 16:13h

Njemačko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je danas da će kompanija Folksvagen (VW) po svoj prilici morati da učini više od puke zamjene softvera na gotovo četvrtini od 2,4 miliona dizela automobila koji se povlače u Njemačkoj.

Federalna agencija za saobraćaj trenutno očekuje da će, pored zamjene softvera, na oko 540.000 automobila biti potrebne i izmjene na hardveru, o čemu će VW obavjestiti vlasnike automobila, navodi se u saopštenju ministarstva dostavljenom agenciji AP.

Njemački proizvođač vozila je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom svijeta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

Kompanija će od početka iduće godine širom Evrope povući 8,5 miliona automobila proizvedenih od 2009. do 2015, uključujući 2,4 miliona u Njemačkoj.

Njemačka Federacija asocijacija za zaštitu potošača želi da VW ponudi vaučere kao kompenzaciju za nemačke kupce njenih vozila koji su pogođeni skandalom, izjavio je danas predsednik federacije Klaus Miler.

Milerova izjava dolazi nakon što su mediji u SAD javili da VW planira da ponudi vaučere vredne do 1.250 dolara (1.160 evra) američkim kupcima njegovih vozila kao znak dobre volje da je spreman da reši nastale probleme.

VW je potvrdio da nudi vaučere kupcima u SAD i Kanadi, ne iznoseći detalje o kojim sumama se radi.

"Kompanija radi na razvoju individualnih paketa za svako tržište", rekao je portparol firme, dodajući da su konkretno u Njemačkoj u toku konsultacije sa vlastima.

Bonus video: