Bil Gejts ulaže dvije milijarde u inovacije koje će zaustaviti klimatske promjene

Osnivač Microsofta vjeruje da se problem boljeg snabdijevanja energijom može riješiti ulaganjem u istraživanje i razvoj
63 pregleda 2 komentar(a)
Bil Gejts
Bil Gejts
Ažurirano: 06.11.2015. 15:30h

Bolesti poput dječje paralize i malarije su pred izumiranjem i mogle bi sasvim nestati u narednih 15 godina. Velike zasluge u tim uspjesima medicine imaju i donatori poput Bila Gejtsa koji je preko svoje fondacije uložio znatan novac.

Gejts je poznat po tome da je velik dio svog bogatstva uložio u humanitarne projekte. Sada ima novi cilj. Osnivač Microsofta želi da se fokusira na rješavanje energetske krize u svijetu. On vjeruje da se problem boljeg snabdijevanja energijom može riješiti ulaganjem u istraživanje i razvoj. Gejts će pokloniti dvije milijarde dolara svog novca za inovacije koje će zaustaviti klimatske promjene.

"Slobodno tržište nema finansijsku podršku za razvijanje alternativnih izvora energije zadovoljavajućom brzinom. Iako se bliži klimatska konferencija u Parizu, biće teško bilo koju zemlju nagovoriti da se drži obećanog. Svijetu su neophodni privatni investitori. Takođe, treba nam i uključivanje američke vlade. Kada je američka vlada odlučila da objavi rat raku povećale su se donacije istraživanju i borbi protiv raka i sada za naučna istraživanja imamo 30 milijardi godišnje, od toga pet milijardi svake godine ide u borbu protiv raka. Privatni sektor se uključio i počeo da proizvodi nove važne ljekove upravo zahvaljujući tim donacijama", kaže Gejts, dodajući da bi SAD trebalo da objave rat uglju.

Bonus video: