Tiranija šefa nad zaposlenima je moguć uzrok skandala u Folksvagenu

“Više je nego vjerovatno da je izuzetno moćan Ferdinand Pih, bivši šef nadzornog odbora ‘Folksvagena’, glavni uzrok izbijanja skandala zbog emisije gasova u Folksvagenu”, piše Bob Luc, Amerikanac švajcarskog porijekla koji je u svojoj karijeri radio u nekoliko velikih automobilskih kompanijau časopisu “Road and Track”.
66 pregleda 3 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2015. 07:32h

Bob Luc, Amerikanac švajcarskog porijekla koji je u svojoj karijeri radio u nekoliko velikih automobilskih kompanija i bio direktor evropskog ogranka američke kompanije “Ford”, tvrdi da je skandal zbog namještanja rezultata testova emisije izduvnih gasova u “Folksvagenu” posljedica vladavine straha u kompaniji.

“Više je nego vjerovatno da je izuzetno moćan Ferdinand Pih, bivši šef nadzornog odbora ‘Folksvagena’, glavni uzrok izbijanja skandala zbog emisije gasova u Folksvagenu”, piše Luc u časopisu “Road and Track”.

“Ja to nazivam vladavinom straha i kulturom u kojoj se učinak podstiče strahom i zastrašivanjem”, nastavlja on.

“On samo kaže: ‘Prodaćete ova dizel vozila u SAD. Ako to ne uradite, naći ću nekog ko hoće. Tip je apsolutno brutalan. Mogu da zamislim da je u nekom trenutku inženjerski tim u Folksvagenu rekao Pihu: ‘Ne znamo kako da položimo test na emisiju gasova sa hardverom koji imamo.’ Imajući u vidu tamošnju atmosferu, odgovor je najvjerovatnije glasio: ‘Položićete! Ja to od vas zahtjevam! U suprotnom, naći ću nekoga ko će to uraditi’. U takvim situacijama, mogli ste da birate između toga da budete odmah otpušteni ili da nađete načina da položite test i kasnije snosite posljedice. U ljudskoj prirodi je da ako možemo da biramo da li ćemo izgubiti posao danas ili za godinu dana, biramo ono drugo”, ispričao je Luc.

Luc zna kako se odigravaju stvari u upravnom odboru i sektoru za inženjerstvo, budući da je tokom karijere radio u kompanijama kao što su “Krajsler” i “Dženeral motors”, ali je kratko vrijeme radio i u BMW-u, tako da poznaje Njemce. Rođen je u Švajcarskoj i govori njemački. Za njega “Folksvagen” nije nikakva tajna: po njemu je to gomila Njemaca koji se bore za vlast

Neposredno prije izbijanja skandala Piha je smijenio bivši glavni izvršni direktor Folksvagena Martin Vinterkorn. Ali, Pih nije otišao. Zbog veza sa porodicom Porše, koja kontroliše veliki dio kompanije, nastavio je da vrši uticaj. Matijas Miler, novi glavni izvršni direktor “Folksvagena”, nekada je upravljao “Poršeom”, i Pih ga je izabrao da vodi “Folksvagen”.

“Sve je to prilično tragično. Fijasko sa dizel-motorima je nemjerljiv kada je riječ o šteti - situacija je mnogo gora nego sa ‘Tojotinim’ ubrzanjem, ‘Fordovim’ gumama ‘Fajerstoun’ ili prekidačima paljenja ‘Dženeral Motorsa’. U svim tim slučajevima su ljudi umirali, što je tragično, ali to nije bilo unaprijed smišljeno”, zaključuje Luc.

Bonus video: