Teorema dva tinejdžera bi mogla da nas odvede na zvjezdana putovanja

Zelić i Lijang su se našli na jednom matematičkom forumu, gdje su shvatili da rade na istom problemu. Mladići su na problemu radili dan i noć, na smjenu, jer žive u različitim vremenskim zonama
8 komentar(a)
Lijang-Zelić teorema, Foto: Privatna arhiva
Lijang-Zelić teorema, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.11.2015. 19:59h

Dva sedamnaestogodišnjaka razvila su novu teoriju koja bi mogla da pomogne u rješavanju nekih od najsloženijih problema u svemiru.

Ivan Zelić i Šuming Lijang, razvili su novu teoriju koju su nazvali Lijang-Zelić teorema (Liang Zelich Theorem) i postali najmlađi saradnici Međunarodnog časopisa za geometriju.

Zelić, koji živi u Australiji, kazao je za Daily Mail Australia, da bi njihova teorija mogla pomoći bolje razumijevanje teorije struna i algebarske geometrije.

Zelić i Lijang su se našli na jednom matematičkom forumu, gdje su shvatili da rade na istom problemu. Mladići su na problemu radili dan i noć, na smjenu, jer žive u različitim vremenskim zonama - Zelić živi u Australiji, a Lijang u San Dijegu, u Kaliforniji.

Objašnjavajući potencijalnu upotrebu njihove teoreme, Zelić je kazao da će njena glavna primjena biti u razumijevanju strukture svemira, te da će doprinijeti razumijevanju putovanja između galaksija.

Da je Ivan nadaren za matematiku, bilo je očigledno kad je imao svega tri godine. Još tada je shvatao koncept negativnih brojeva. Lekciju je naučio kada je pitao roditelje šta se dešava ako im duguje novac.

Govori šest jezika, svira klavir, igra šah, državni je šampion u plivanju, bavi se atletikom i kaže da mu je matematika pomogla u svim tim aktivnostima.

“Moje šahovske i muzičke sposobnosti su se poboljšale onog trenutka kada sam počeo da stavrno radim na rješavanju matematičkih problema”.

Zelić je ranije australijskim medijima kazao kako bi želio da bude neurohirurg, da se bavi finansijama ili genetikom.

“Matematika se može primijeniti u svakoj profesiji, tako da imam bezbroj mogućnosti”, kazao je on.

Šuming kaže da je "osrednji" u svim predmetima, osim u matematici.

Bonus video: