Revolucija u liječenju raka: Ćelije tumora će "loviti" virusi

Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju ćelije raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo ćelije tumora, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva
173 pregleda 4 komentar(a)
tumor, virus, Foto: Shutterstock
tumor, virus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2015. 17:26h

Američke zdravstvene institucije odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa sa dvostrukim efektom jer on napada tumorske, a čuva zdrave ćelije i podstiče imuni sistem da se bori protiv tumora.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošle sedmice tu inteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su hemoterapija i zračenje koje znaju da budu brutalne i sa užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutrašnjeg krvarenja do hroničnih mučnina pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) će se prodavati pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka kompanija BiVex iz Masačusetsa.

Posebno modifikovani virus herpesa ubrizgava se direktno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju ćelije raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo ćelije tumora, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Efekat Imlygica je dvostruk jer virus direktno napada ćelije tumora, a ujedno podstiče imuni sistem da se sam bori protiv njih.

Dr Stiven Rasel, naučnik sa klinike Majo, smatra da je riječ "o ogromnoj prekretnici" u liječenju raka.

Džon Bel, naučnik za virusnu terapiju raka u Institutu za istraživanja bolnice u Otavi, u Kanadi, objašnjava da se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje da prepoznaje sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

"Naučnici još ne znaju zašto je to tako", kaže Bel.

Neke metode radije se koriste modifikovanom verzijom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Rasel i Bel naveli su primjer pacijentkinje Stejsi Erholc, kod koje je neizlječivi rak krvi nestao 36 sati nakon terapije modifikovanim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačan slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Rasel se nada da je Imlygic "prvi korak u pravcu potpune promjene" načina liječenja raka.

"Ne možemo preuranjeno da tvrdimo da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan", rekao je.

24sata.hr

Bonus video: