X faktor ga nije napustio: Novi "nisan iks-trejl"

Iako je odbacio terensko odijelo, japanski krosover je i dalje oran za silazak sa asfalta
61 pregleda 0 komentar(a)
nisan iks-trejl, Foto: Zoran Đurić
nisan iks-trejl, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.11.2015. 14:58h

Ne prebacujte sebi što ste, gledajući sprijeda ovaj automobil, na prvi pogled pomislili da je ispred vas još jedan nisan kaškai, jer sigurno nijeste jedini. Razliku ćete primijetiti tek po veličini i drugačijem zadnjem dijelu.

Potpuno novi iks-trejl (X-Trail) raskinuo je sa četvrtastom konstrukcijom i off-road stilom, i zaobljenim linijama i dinamičnom siluetom se priklonio nadolazećim krosover trendovima. Taj potez je možda razočarao fanove prethodne generacije, ali novi paket je stvoren da privuče znatno širi krug kupaca. Iks-trejl sada izgleda dosta prefinjenije, ima dosta kvalitetniju putničku kabinu koja je prepuna najnaprednijih tehnologija, a velika karoserija znači da putnici na raspolaganju imaju i obilje prostora.

Ali kako novi model funkcioniše u terenskim uslovima? Da bi nam pružio predstavu o ponašanju vozila van asfalta, regionalni predstavnik Nisana organizovao je test vožnju obroncima Sinjajevine. Baza ekspedicije bio je turistički kompleks Gacka - Imanje Rakočević, smješten u gotovo netaknutoj prirodi u samom podnožju planine, samo nekoliko kilometara od Biogradskog jezera. Idealno mjesto da osjetite terenski duh Nisana. Miris drveta u luksuzno opremljenim brvnarama, rezak planinski vazduh koji vas očekuje kada izađete napolje i domaća hrana su specijalizovanim novinarima sa svih strana bivše SFRJ dali potreban elan da se zapute u divljinu. Pošto u Nisanu očekuju da će 4x4 varijante nositi minoran udio u prodaji, a i zbog toga što je trenutno na našem tržištu ona nije ni dostupna, mi smo se fokusirali na verziju sa pogonom na prednje točkove.

Putanja prema višoj koti planine vodila je dosta ravnim makadamom sa primjesama blata. Pod haubom je jedini dizelaš koji postoji u ponudi, 1.6 dCi sa 130 konjskih snaga i solidnim obrtnim momentom od 320 Nm. Iako X-Trejl sa ovim motorom nije snagator, vrlo je lagan za vožnju, zahvaljujući laganom upravljaču i odličnom šestostepenom manuelnom mjenjaču, a ima i gomilu bezbjednosnih tehnologija.

Čak i pri nešto zahtjevnijim usponima na planinskim stazama, verzija sa pogonom na dva točka je prilično okretna i upotrebljiva. Veliko odstojanje od tla od 21 cm bi bilo još upotrebljivije da su napadni i odlazni ugao karoserije nešto veći, ali koliko često se vozi u ovakvim uslovima. Novi X-trejl je čitavih 10 cm duži od starog i sada je jedno od najvećih vozila u klasi. Zahvaljujući novoj platformi na kojoj je zasnovan, međuosovinsko rastojanje je 7,6 cm duže, pa nudi više prostora od svih konkurenata.

Vlasnici starog X-trejla neće moći da prepoznaju novi model ni iznutra, ali će se vlasnici kaškaija osjećati kao kod kuće, što nije nimalo loše, jer ste okruženi mekanim materijalima, a završna obrada je sjajna.

Zadnja klupa je uzdignuta u odnosu na prednju, što pruža bolju preglednost, ali i smanjuje prostor za glavu u slučaju da je automobil opremljen i panoramskim krovom. Prtljažnik prima 550 l, a kada oborite sve naslone dobićete utovarni prostor od dva kubika.

X-trejl je odlično opremljen i u osnovnom paketu Visia koji staje 25.000 eura. Za taj novac kupac dobija tempomat, klimu i Bluetooth povezivost i alu-točkove od 17 inča. Naredni nivo je Acenta, gdje dobijate i panoramski krov i automatske farove.

Top model Tekna ima i samostalno parkiranje, kožna sjedišta, Nissan Connect sistem sa touchscreen ekranom od 7 inča, ali na nju ćete morati da potrošite najmanje 31.000 eura. Ako izaberete 4x4 pogon i sedam sjedišta cijena je 34.000.

Snažniji dizelaš uskoro u ponudi

Ako X-trejl ima neku Ahilovu petu to su onda nešto skromnije performanse pri većem opterećenju. Na asfaltu ovaj automobil nudi sasvim adekvatnu vožnju, a čak i u realnim uslovima potrošnju goriva možete da približite kataloškom podatku od oko pet litara. Ipak, imajući u vidu terenski predznak ovog modela, rado bismo mijenjali malo goriva za veću moć pod haubom, koja bi vas lakše izvukla iz određenih situacija.

Glavni rivali nude dizel motore veće zapremine, a kako smo saznali od direktora prodaje Nisana za naš region, Branka Grkovića, Japanci već pripremaju odgovor na to.

Bonus video: