Kako pobijediti prošlost

Katić je istakao da je iza lokalne uprave godina uspješnih projekata i saradnje sa građanima
78 pregleda 0 komentar(a)
Opština Herceg Novi PROMO, Foto: Opština Herceg Novi
Opština Herceg Novi PROMO, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 02.11.2018. 07:24h

U čast Dana opštine Herceg-Novi, 28. oktobar, mjesec za nama obilježio je bogat program pod sloganom ,,Sloboda, Novi, Ljepota", a centralni događaj bila je svečana sjednica Skupštine opštine, održana u dvorani „Park“.

"Herceg Novi je grad u kojem se radi po mjeri građana. Stvaramo grad u kojem će jutra svitati sa novim idejama, dani donositi nove ljepote, a noćima ćemo svoju djecu ušuškati mirni i ponosni što rastu u Herceg Novom. Radili smo za sve građane, bez razlike, za sve krajeve naše opštine, vjeruju i da je dobar samo ravnomjeran razvoj, koji nikoga ne isključuje". Ovim riječima predsjednik Opštine, Stevan Katić, obratio se građanima na svečanoj sjednici Skupštine opštine povodom 28. oktobra, Dana oslobođenja i Dana opštine Herceg Novog.

Godina uspješnih projekata i saradnje sa građanima

Katić je istakao da je iza lokalne uprave godina uspješnih projekata i saradnje sa građanima.

"Uložili smo značajne napore u realizaciji brojnih projekata, uvažavaju i podjednako sva mjesta na teritoriji opštine. U kratkom roku urađene su i započete sanacije, rekonstrukcije i modernizacije, uz valorizaciju prirodnih potencijala i bogate kulturno-istorijske baštine. Nastavljamo sa domaćinskim pristupom, posvećenim i odgovornim radom, radujući se razvoju i napretku Herceg Novog koji će neminovno uslijediti", saopštio je predsjednik hercegnovske opštine.

Za projekat "Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenima" odobrena su sredstva u iznosu preko 200.000 eura. Obnovljena je i otvorena za posjetioce kuća Iva Andrića za čije uređenje je Opština izdvojila 15.000 eura, dok je kompletna rekonstrukcija u vrijednosti od 195.000 eura obezbjeđena iz EU fondova. Opština je asfaltirala više od 30 dionica puteva, za šta je uloženo preko 250.000€. Za ljepše lice grada, uređenje ulica i drugih javnih površina izdvojeno je 126.000 eura. Otvaranjem prvog avanturističkog parka u Boki kotorskoj podstaknut je razvoj zaleđa i Orjena.V rijednost projekta je 305.000€. Takođe, otvoren je hotel ,,Play", ime je opština Herceg Novi postala jedina lokalna samouprava u Crnoj Gori koja posjeduje hotel. Gradska uprava obezbjedila je komplete besplatnih udžbenika za 1.054 đaka, za šta je izdvojeno 50.000 eura.

Završen projekat vrijednosti 18.8 miliona

Projekat izgradnje kolektora sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom u dužini od 33 km napokon je završen. Posvećenim radom gradska uprava uspjela je da nakon šest godina završi najveći infrastrukturni projekat na teritoriji hercegnovske opštine. Izgradnja kolektora započeta je 2012. godine. Vrijednost investicije je 18,8 miliona eura, ime je obuhvaćena izgradnja 33 km dugog cjevovoda, 11 pumpnih postrojenja, podmorski ispust i postrojenje za preradu otpadnih voda u Meljinama. U cilju unapređena vodovodne i kanalizaciona mreža rekonstruisan je kanalizacioni kolektor u Nemiloj.

Završen je i kanalizacioni kolektor Đenovići-Marići u dužini od preko 500 metara, a u rekordnom roku, za svega dvije sedmice izvedeno je 550 metara novog cjevovoda u Tjesnom klancu. U toku je i izgradnja kanalizacionog sistema od Modre ploče do Čela, kao i otpočinjanje radova na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Topovi na Podima.

Do kraja godine trebalo bi da bude gotov i glavni projekat za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture na lokaciji Šištet – Bare. Njime će biti riješeno vodosnabdijevanje i odvod kanalizacije za oko 300 domaćinstava. Takođe, na ovaj sistem biće spojeno i infrastrukturno veoma problematično naselje Drenovik. Riječ je o veoma važnom i vrijednom projektu za grad, čija će realizacija koštati oko 200.000€. Sredstva će biti obezbijeđena iz kapitalnog budžeta za narednu godinu.