Gume su nove i nakon pet godina

Stručnjaci i proizvođači guma ističu da je mnogo važnije od same starosti pneumatika to kako je ona smještena u magacinima. Guma mora da bude na tamnom i suvom mjestu, u pravilnom položaju na polici
393 pregleda 14 komentar(a)
gume, Foto: Shutterstock.com
gume, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2015. 06:51h

Imaju li gume rok trajanja? Odgovor na ovo pitanje može da znači odlučujuću razliku između bezbjedne i rizične vožnje. Kod nas je posljednjih godina praksa da guma na policama u magacinu ne bi smjela da stoji preko dvije godine, ali da li je to zaista ispravna teorija. U tehničkom sektoru kompanije Goodyear-Dunlop kažu da je ovo pravilo proizvod težnji određenih grupacija za profitom.

"To bi istovremeno značilo da bi i kada kupi tek proizvedenu gumu, nakon dvije godine eksploatacije vozač morao da je skida i zamijeni novom, što je besmislica. Ne možemo kupca tretirati kao predmet trenutnog zadovoljavanja naših ekonomskih potreba", kaže Miroljub Petković, iz tehničkog sektora kompanije Goodyear-Dunlop za Centralnu Evropu.

“Dokaz da ova teorija nema utemeljenje u reqalnim uslovima je i praksa u razvijenim evropskim državama koje mnogo više vode računa o bezbjednosti u saobraćaju”, kaže Petković. U Velikoj Britaniji i Njemačkoj guma računa kao nova i potpuno bezbjedna za upotrebu u mnogo dužem periodu, pet do šest godina.

"Pravilno skladišteni pneumatici mogu bez problema da se tretiraju kao novi iako su proizvedeni prije pet godina", kaže Petković, a isti podatak iznosi i Aleksandar Vujačić, direktor domaćeg zastupništva kompanije Continental.

"Kontinental kaže da se nova guma može prodavati do pet godina starosti bez ikakvog uticaja na performanse ili bezbjednost", kaže Vujačić.

Stručnjaci i proizvođači guma ističu da je mnogo važnije od same starosti pneumatika to kako je ona smještena u magacinima. Guma mora da bude na tamnom i suvom mjestu, u pravilnom položaju na polici. Kako je guma skladištena teško možemo da provjerimo prije kupovine, ali zato treba kupovati kod pouzdanog prodavca.

Gume novije proizvodnje privlačnije su za kupce, ali su one malo starije često na popustima jer su prodavci svjesni činjenice da se teže prodaju. Međutim, u praksi su se pokazale kao vrlo pouzdane.

"Mi smo prodavali gume stare pet do šest godina, pritom obavijestivši kupca o godini proizvodnje. Nikada nijesmo imali problema sa tim pneumaticima.

Proizvođači čak savjetuju da bi gume koje su tek sišle sa fabričke trake trebalo da odstoje najmanje šest mjeseci da bi se hemijski procesi u njima završili.

Konačno, zaključak je da datum proizvodnje nije odlučujući faktor za životni vijek gume. Trajanje pneumatika određuje način njegovog skladištenja u magacinu, a nakon montaže njegovo održavanje, i prije svega stil vožnje.

Radni vijek zavisi od stila vožnje i od kvaliteta puteva

Ako imate dilemu koliko pneumatik može da se koristi nakon montaže na vozilo, stručnjaci kažu da to zavisi od vozača.

"U periodu od montaže do demontaže pneumatik doživljava starenje. Oštećuju se zaštitni slojevi usljed savijanja, a na gumu utiču i UV zračenje, temperatura, razne hemijske reakcije, i pneumatik počinje da stari. U slučaju da pravilno održavamo pneumatike, što znači da održavamo propisan pritisak u njima, oni mogu da traju onoliko koliko smo agresivni vozači, ali zavise i od toga koliko su putevi dobri”, kaže Miroljub Petković.

"Opšte prihvaćeni stav između najvećih proizvođača guma je da se gume mogu upotrebljavati ili kao nove koristiti do 10 godina starosti. Međutim, nije dokazano da se guma ne može ni posle toga upotrebljavati.

Sa prestarim gumama duže kočenje

Britanski Autoekspres je prije nekoliko godina testirao razliku u performansama između "freških" i devet godina starih guma. Došli su do zaključka da je zaustavni put vozila na starim gumama po mokrom kolovozu 20 odsto duži.

Testnom automobilu je za zaustavljanje sa brzine od 112 km/h trebalo 96 m kada je bio na starijim pneumaticima, dok je isti zadatak sa nedavno proizvedenim gumama obavljao za 80 m. Prilikom kočenja sa 50 km/h razlika je iznosila 12,2:10,5 m. Takođe, auto sa novim gumama je nešto brže prešao testnu kružnu stazu.

Bonus video: