Marš protiv bušenja Jadrana zbog nafte krenuo iz Ulcinja

Prije nego što su krenuli, učesnici marša bacili su u more bocu sa porukom "SOS za našu malu i još uvijek lijepu Crnu Goru, a kakva će biti u skoroj budućnosti, vidjećemo"
249 pregleda 7 komentar(a)
sos za montenegro ulcinj, Foto: Samir Adrović
sos za montenegro ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 09.11.2018. 18:10h

Nekoliko aktivista NVO "SOS za Montenegro" i civilnog sektora Ulcinja, krenulo je jutros nešto poslije 7.00 sati sa Pristana u protestni marš do Igala, kako bi upozorili javnost na moguće posljedice istraživanja ugljovodonika u moru u akvatoriju najjužnijih gradova.

Prije nego što su krenuli, učesnici marša bacili su u more bocu sa porukom "SOS za našu malu i još uvijek lijepu Crnu Goru, a kakva će biti u skoroj budućnosti, vidjećemo".

Do podne, aktivisti bi trebalo da stignu do barske marine i očekuju da će im se u maršu pridružiti građani i ribari. Nakon toga, nastavljaju prema Petrovcu, gdje je planirano noćenje. Prema planu, u Igalu će biti u ponedjeljak.

Crna Gora je u septembru 2016. godine zaključila ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa sa konzorcijumom Eni-Novatek za četiri bloka u crnogorskom podmorju nadomak Ulcinja. U upravi za ugljovodonike ističu da je najbliža tačka blokova na udaljenosti od oko 8 milja od crnogorske obale.

U konkretnom slučaju, seizmičkim istraživanjima biće obuhvaćena teritorija od oko 1200 kvadratnih kilometara u dijelu blokova za koje je konzoricijum Eni-Novatek dobio koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika.

Seizmičko snimanje izvršiće norveška kompanija Shearwater brodom Polar Empress koji u ulcinjske vode uplovljava sjutra.

Bonus video: