Prvi znak civilizacije van zemlje?

Lovci na planete označili su KIC 8462852 kao “zanimljivu” i “bizarnu” zvijezdu. Ubrzo su proučavanje počeli i stručnjaci iz NASA
99 pregleda 1 komentar(a)
Nova Zemlje, Kepler, Foto: NASA
Nova Zemlje, Kepler, Foto: NASA
Ažurirano: 18.10.2015. 14:38h

Naučno istraživanje, objavljeno prošlog mjeseca bez velike pompe, moglo bi biti prvi otkriveni trag postojanja napredne tehnološke civilizacije izvan Zemlje, vjeruju neki naučnici.

U okviru misije Kepler, u kojoj veliki svemirski teleskop godinama promatra svjetlost zvijezda kako bi po varijacijama u intenzitetu svjetlosti otkrio prisustvo planeta, naučnici su pronašli neočekivanu anomaliju oko zvijezde KIC 8462852.

Prema analizi intenziteta svjetlosti, radi se o masivnom oblaku velikih gromada nepoznatog materijala koji kruži oko zvijezde. Prvo su ga uočili “Lovci na planete”, grupa volontera koji pomažu NASA u pronalaženju planeta tako što ručno analiziraju podatke s teleskopa Kepler.

“Lovci na planete” označili su KIC 8462852 kao “zanimljivu” i “bizarnu” zvijezdu. Ubrzo nakon njih, podatke su počeli proučavati i stručnjac iz NASA.

Na početku su mislili kako se radi o skupini kamenog materijala koji kruži oko mlade zvijezde - slično je, vjeruju, izgledao i Sunčev sistem izdaleka u vrijeme prije nego što su se oblikovale prve planete. Ali, ova čudna zvijezda nije bila mlada - radilo se o zreloj zvijezdi, s razvijenim planetarnim sistemom.

Ukoliko se radi o prirodnoj pojavi, morala se dogoditi relativno nedavno - gravitacija bi razvukla svaku skupinu materije u prsten nakon dovoljno vremena.

U znaučnom članku objavljenom na online repozitoriju Arxiv, autorka Tabeta Bojajian, naučnica sa Jejla koja nadgleda “Lovce na planete”, navela je nekoliko mogućih scenarija koji bi objasnili misterioznu pojavu - greška na instrumentima, sudari u asteroidnom pojasu, sudar planetarnih razmjera, ili prolazak druge zvijezde kroz sisitem, koja bi povukla malo more kometa prema njegovom središtu.

Od svih ponuđenih mogućnosti, samo bi ovo potonje zadovoljilo sve kriterijume, no moralo bi se raditi o nevjerovtnoj slučajnosti. Štoviše, bilo koje objašnjenje moralo bi bi neuobičajeno, jer se takva anomalija nije pojavila nijednom u više od 150.000 posmatranih zvjezdanih sistema.

Astronom za Univerziteta Pen, Džejson Rajt, ima alternativnu teoriju koju će uskoro objaviti. Pozivajući se na spekulacije stručnjaka koji tragaju za vanzemaljskom inteligencijom, jedan od načina na koji bi napredne tehnološke civilizacije mogle biti prepoznate na daljinu je kroz otkriće velikog broja glomaznih tehnoloških artefakata koji orbitiraju neku zvijezdu.

Rajt i njegovi kolege vjeruju kako se nalaz sa zvijezde KIC 8462852 može objasniti “rojem megagrađevina”, moguće solarnih kolektora.

Bonus video: