Veličina ipak nije važna... za inteligenciju

"Struktura mozga je važniji činilac za biološki temelj koeficijenta inteligencije, a veličina je samo jedan od mnogih kompenzacionih mehanizama kognitivnih funkcija"
0 komentar(a)
mozak, Foto: Shutterstock.com
mozak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.10.2015. 12:03h

Struktura mozga, a ne njegova veličina važna je za inteligenciju, objavila je grupa evropskih naučnika nakon istraživanja na 8.000 ljudi.

Vjekovima su naučnici istraživali vezu između veličine ljudskog mozga i inteligencije, a nekoliko nepotpunih studija je sugerisalo da je čovjek pametniji što mu je mozak veći.

Iako nijesu savršeni, testovi inteligencije za sada su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, da pamti, razlučuje i posjeduje logičke vještine. Zbog toga su naučnici usporedili koeficijente inteligencije učesnika istraživanja i veličinu njihova mozga koristeći se metodama skeniranja mozga.

"Iako postoji određena veza, veličina mozga je praktične male važnosti. Umjesto toga, struktura mozga je važniji činilac za biološki temelj koeficijenta inteligencije, a veličina je samo jedan od mnogih kompenzacionih mehanizama kognitivnih funkcija", rekao je vodeći autor Jakob Petšing sa Univerziteta u Beču.

U dosadašnjoj literaturi, kaže Petšing, veza između veličine mozga i IQ-a bila je pretjerana i precijenjena.

Zaključak naučnika potvrđuje i činjenica da je mozak muškarca veći od ženskog, ali da nema nikakve razlike među polovima kada su u pitanju rezultati testova inteligencije.

Njihov rad je objavljen u časopisu Neuroscience and Behavioural Reviews.

Bonus video: