Čelnici VW se izvinili američkom Kongresu

"U ime moje kompanije, mojih kolega u Njemačkoj i u svoje ime, želio bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Volkswagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova", rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma
0 komentar(a)
VW Rusija, Foto: VW
VW Rusija, Foto: VW
Ažurirano: 09.10.2015. 09:00h

Direktor Volkswagena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Majkl Horn, izvinio se u američkom Kongresu zbog skandala s varanjem u mjerenju izduvnih gasova u automobilima tog proizvođača.

Članovi Kongresa ocijenili su da je njemačka kompanija narušila povjerenje javnosti.

"U ime moje kompanije, mojih kolega u Njemačkoj i u svoje ime, želio bih da ponudim iskreno izvinjenje što je Volkswagen koristio softver koji je služio za varanje na testovima izduvnih gasova", rekao je Horn u pododboru Predstavničkog doma.

On je kazao da je tim Volkswagena narušio povjerenje kupaca, prodavaca, zaposlenih, kao i javnosti i regulatora, prenosi Capital.ba.

Horn je saopštio da Volkswagen planira da povuče zahtjeve za izdavanje američkih sertifikata u vezi s izduvnim gasovima za modele džete, golfa, pasata i bube za narednu godinu, zbog čega se postavlja pitanje da li su i u njih ugrađeni sporni programi.

Povlačenjem zahtjeva za modele za narednu godinu, hiljade Volkswagenovih dizel vozila će ostati u lukama širom SAD-a, zbog čega prodavci neće imati za prodaju nove automobile s dizel motorima.

Njemački autoproizvođač je prošlog mjeseca priznao da je instalirao softver koji omogućava varanje na testovima.

Skandal je prvo izbio u SAD-u gdje je Volkswagen priznao da je prodao skoro 500 hiljada spornih dizel vozila, da bi kasnije saopštio da u svijetu ima više od 11 miliona takvih automobila.

Bonus video: