Samsung lažirao potrošnju energije televizora?

Kompanija Samsung odbacila je danas optužbe da su pojedini televizori tog južnokorejskog proizvođača trošili manje energije tokom službenih testiranja nego tokom realne upotrebe
0 komentar(a)
Samsung, Foto: Reuters
Samsung, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2015. 17:55h

Nezavisni laboratorijski testovi su pokazali da su pojedini televizori južnokorejskog proizvođača Samsunga trošili manje energije tokom službenih testiranja nego tokom realne upotrebe, što je ta kompanija oštro demantova, piše britanski list Gardijan.

Evropska komisija je saopštila da će istražiti navode o manipulacijama tokom testiranja, uz obećanje da će pooštriti propise o energetskoj efikasnosti kako bi se zabranilo korišćenje takozvanih "prevarantskih uređaja" u televizorima i drugim potrošačkim proizvodima, nakon što je nekoliko evropskih država izrazilo sličnu zabrinutost.

Očigledna nesrazmjera između realne potrošnje struje televizora i rezultata testiranja, kako piše Gardijan, podsjetila je na skandal sa Folksvagenom (VW) koji je prošle nedelje izbio u SAD. Naime, VW je priznao da je 11 miliona dizel automobila širom svijeta opremio softverom koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

Samsung: Naši TV aparati ne lažiraju podatke

Kompanija Samsung odbacila je danas optužbe da su pojedini televizori tog južnokorejskog proizvođača trošili manje energije tokom službenih testiranja nego tokom realne upotrebe.

Samsung je u saopštenju odbacio tvrdnje da je jedno od podešavanja njegovih TV prijemnika osmišljeno tako da pruži pogrešnu informaciju o performansama energije u regulatornim laboratorijskim testovima.

Kompanija je navela da je riječ o standardnoj funkciji koja se automatski uključuje kada korisnik uključi svoj TV uređaj, i ostaje aktivna kad god korisnik gleda televizor u standardnom režimu rada, negirajući da se on aktivira isključivo tokom testiranja.

Bonus video: