Da li je i Vama smartphone zamjenio fotoaparate i kamere?

Amateri i povremeni korisnici fotoaparata došli su na svoje jer imaju uređaj koji zadovoljava sve potrebe
76 pregleda 3 komentar(a)
kamera, mobilni telefon, pametni telefon, koncert, snimanje, Foto: Shutterstock
kamera, mobilni telefon, pametni telefon, koncert, snimanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2015. 13:31h

Pametni telefoni većini su korisnika zamijenili fotoaparate i kamere, a to se ne bi dogodilo da tehnologija nije napredovala, piše ICTbusiness.info.

Amateri i povremeni korisnici fotoaparata došli su na svoje jer imaju uređaj koji zadovoljava sve potrebe i kad se o pametim telefonima radi, teško da nešto toliko napreduje kao fotografisanje i sve vezano uz fotografisanje.

Naime, "selfie" štapovi su svuda, kupuju se uređaji koji imaju najbolje prednje kamere... pa čak i astronauti u svemiru "okidaju" fotografije sebe samih. Sve to se potom marljivo dijeli na "bezbroj" društvenih mreža i zadovoljstvo korisnika svakako je upotpunjeno, potrebe zadovoljene. Sve ostalo nekako je sporedno. Naravno, ako treba nešto duže da se fotografija učita, nijesmo zadovoljni, kao što nijesmo zadovoljni ni ako je veza spora, ali ako su megapikseli i kvalitet senzora i senzora na nivou, sve se preživi. Pa i slaba baterija.

Proizvođači zato brže bolje rade na boljim mogućnostima snimanja, a nekako to još nije shvatio samo Apple, koji se trudi da prikaže svijetu da njegovih osam megapiksela vrijedi kao tuđih 16. Naravno da ne vrijedi, žrtvovali su i bateriju i kameru u iPhone 6 i iPhone 6 Plus kako bi iz njegove veličine mogi izvući najbolje što mogu po pitanju tankoće i težine. U novom uređaju tako nešto neće moći da ponove, bez obzira na odanost svojih korisnika.

Napredovaće, prikazaće to kao nešto novo i na nečemu starom će profitirati, kao i kad su povećali displeje. Isto je pokušao i HTC, ali bolja kamera nije mu donijela ništa previše. Kineskim proizvođačima, Samsungu i posebno Sonyju svakako je bolja mogućnost fotografisanja donijela i više korisnika. Pa kad se na tehnologiji vezanoj za baterije ne može ništa novo napraviti, kad su svi već tanki, lagani i brzi s velikim displejima, tad je sve na kamerama.

A tu prednost imaju oni koji su na tom tržištu već dulje vrijeme - Sony i Samsung. Naravno, njihove usluge koriste i drugi pa će napredak uslijediti neviđenom brzinom, dok ne dođe do svoje granice pa se prestane odgađati i ponešto vezano uz baterije, njih nekako čekamo da se poboljšaju jer već sad nema baš neke razlike za golo oko između 16 i 24 megapiksela. Takođe, mogućnosti prednje kamere se troše velikom brzinom i prostora za estetiku više neće biti, vrijeme je za hardver u pravom smislu te riječi.

Bonus video: