Cortana bi se uskoro mogla naći i na vjetrobranskom staklu u automobilima

Kao i kod računara i telefona, sistem uključuje i podršku za prepoznavanje glasa, tako da možete pitati za pomoć, bez skidanja ruku s upravljača
66 pregleda 2 komentar(a)
Cortana, Kortana, Foto: Screenshot
Cortana, Kortana, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.09.2015. 10:26h

Microsoftov virtuelni asistent Cortana već je napravio veliki pomak tako što je prisutan u pametnim telefonima, tabletima i računarima. No, čini se kako ćemo Cortanu upoznati i u automobilu. Na TechDays događaju u Tajvanu, Microsoft je pokazao viziju budućnosti u kojoj će nam se Cortana pridružiti u automobilu.

Samuel Shen, glavni operativni direktor Asia-Pacific Research odjeljenja u Microsoftu, pokazao je prototip uređaja koji može projektovati Cortanu na vašem vjetrobranskom staklu. To je sjajna stvar jer korisnici mogu vidjeti razne smjerove, markere i virtuelne karte.

Kao i kod računara i telefona, sistem uključuje i podršku za prepoznavanje glasa, tako da možete pitati za pomoć, bez skidanja ruku s upravljača. Prema Taipei Times-u, Microsoft je u pregovorima s nekim tajvanskih partnerima kako bi razgovarali o budućnosti razvoja ovog projekta.

Inače, proizvođači automobila s kojima je do sada Microsoft sarađivao su Ford, BMW, Nissan i Fiat. Za Cortanu su ovakve vijesti i najave odlična vijest jer će sada Cortana imati razloga da se pohvali kako se nalazi i u automobilima.

Bonus video: