Direktor Volksvagena podnio ostavku

"Svojom ostavkom otvaram put za novi početak", zaključio je Vinterkorn
9 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2015. 16:04h

Generalni direktor Volksvagena Martin Vinterkorn podnio je ostavku zbog manipulacija u testovima dizel automobila na tržištu u SAD, prenosi BBC. On je u izjavio naveo da je bio "šokiran događajima tokom proteklih nekoliko dana".

"Ovo radim u interesu kompanije iako nisam bio svjestan bilo kakvih loših postupaka s moje strane", navodi se u njegovoj izjavi.

"Svojom ostavkom otvaram put za novi početak", zaključio je Vinterkorn.

Njemački državni tužioci pokrenuli su danas preliminarnu krivičnu istragu zbog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova u koji je umiješana njemačka automobilska kompanija Volksvagen (VW).

"Povodom tvrdnji da je u dizel automobilima VW-a bilo manipulacija sa emisijom štetnih gasova, državni tužioci Brunzvika razmatraju pokretanje istrage protiv rukovodstva Volksvagena", navodi se u saopštenju tužilaca.

U saopštenju se pojašnjava da će tužioci prvo razmotriti sve dostupne informacije i procijeniti broj pravnih tužbi koje su pojedinci već podnijeli protiv VW-a, prenosi Frans pres.

Istovremeno, njemačka vlada poručuje da će automobilska industrija ostati važan stub privrede Njemačke, uprkos produbljavanju krize sa Volksvagenom.

"To je izuzetno inovativna i uspiješna industrija za Njemačku, sa mnogo radnih mjesta. Ona je važan stub njemačke privrede", izjavila portparolka njemačkog ministra privrede na redovnoj konferenciji za novinare.

Pojedini ekonomisti su, kako navodi agencija AP, već počeli da izražavaju zabrinutost u vezi sa posljedicama koje će ovaj skandal imati po privredni rast Njemačke.

"Aktuelna izbjeglička kriza i sada šok sa Volksvagenom predstavljaju nove rizike za njemačku privredu", izjavio je glavni ekonomista ING banke, Karsten Brzeski.

VW je juče priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svijetu opremljeno uređajima koji mogu da lažiraju podatke o zagađenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi eura za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

Bonus video: