Lazović otvorio Fabriku znanja: Slijede tribine, radionice, kvizovi...

abrika znanja predstaviće se ove godine velikim brojem tribina, radionica, kvizova znanja, ali i spektakularnom izložbom „Fotonika“
102 pregleda 2 komentar(a)
Fabrika znanja, Foto: Ministarstvo nauke
Fabrika znanja, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 22.09.2015. 15:40h

Potpredsjednik Vlade i Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, otvorio je danas na Univerzitetu Donja Gorica Fabriku znanja, događaj posvećen informacionim tehnologijama u okviru ovogodišnjih Otvorenih Dana Nauke.

Okupljene đake, studente, profesore i zvanice pozdravio je u ime domaćina rektor UDG Veselin Vukotić.

NakonVukotića, okupljenima se obratio i predsjednik kompanije Com Trade Veselin Jevrosimović, koji je istakao značaj ove manifestacije.

Okupljene je pozdravila ministarka nauke Sanja Vlahović, koja se zahvalila na partnerskom odnosu koji traje već pet godina, "gdje smo udruženi u zajedničkoj misiji promocije nauke u društvu postigli mnogo za ovaj kratak period".

Fabrika znanja predstaviće se ove godine velikim brojem tribina, radionica, kvizova znanja, ali i spektakularnom izložbom „Fotonika“, posvećenoj nauci o svjetlosti.

Prema najavama ovaj događaj za dva dana koliko traje, ugostiće preko 2.500 đaka iz različitih crnogorskih gradova. Za ovo popodne, u terminu od 18-21h planirana su predavanja za studente, koja će se održati u prostorijama Digitalizuj.me, u City kvartu.

Naučnici iz CERN-a oduševili publiku

Prof. dr Christoph Schaefer i Prof. dr Sascha Schmeling, gostujući naučnici iz CERN-a održali su danas predavanja u galerijskom prostoru The Capital Plaza-e, gdje je i postavljena velika izložba CERN u Crnoj Gori - Čudesni svijet čestica.

Bila je ovo priča o razbijanju kosmičkog koda i priča o Higsovom bozonu, kao i najvećim tajnama CERN-a i njegovoj obrazovnoj misiji.

Nakon predavanja koja su održala dva gostujuća naučnika, pred prepunom salom, publici se u direktnom uključenju iz CERN-a obratila i dva crnogorska naučnika dr Sanja Damjanović idr Ilija Vukotić, koji su ispričali svoja iskustva rada u najvećoj laboratoriji za fiziku čestica na svijetu i odgovarali na brojna pitanja oduševljene publike.

Bonus video: