Budućnost je već opipljiva

Najnoviji trendovi teže da od automobila naprave sigurnije prevozno sredstvo, ali i veliki mobilni telefon
2 komentar(a)
Saša Marković Frankfurt, Foto: Arhiva Vijesti
Saša Marković Frankfurt, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.09.2015. 09:24h

Nakon manje izrade električnih automobila, alternativnih pogona i svega što ima predznak održivog i ekološkog, automobilska industrija je u posljednje vrijeme opsjednuta povezivošću.

Na 66. sajmu automobila u Frankfurtu većina proizvođača pokazuje sopstveni odgovor na pitanje kako od automobila napraviti pametni telefon na točkovima.

Iako ima i te kako zanimljivih četvorotočkaša, predstavnici većine izlagača će vas vući za rukav da vam pokažu sve te displeje, uređaje za konekciju, prepoznavanje glasova...

Automobili već danas mogu sami da koče, da se parkiraju pomoću daljinskih komandi, da nas upozoravaju na različite spoljašnje elemente i ispravljaju greške. U bliskoj budućnosti oni će i komunicirati između sebe, a kako je krenulo, uskoro će da nam čitaju i misli.

U Frankfurtu su trendovi povezivosti i automatizovane vožnje postali vidljivi i opipljivi za svakoga - to više nije nešto o čemu maštamo, već nešto što možemo da iskusimo! Čak je i moto sajma “Mobilnost povezuje” u skladu sa futurističkim karakterom eksponata.

Naravno, tehnološki napredak uvijek ima dobru stranu - a u ovom slučaju to je podizanje nivoa bezbjednosti saobraćaja zbog sistema kao što su automatsko kočenje i komunikacije između automobila.

"Udarna igla Dajmlera ovdje u Frankfurtu je ono što kompanija nudi na tehnološkom planu, posebno povezivost i vozila budućnosti, koje su prikazane na našem izložbenom automobilu IAA. Mislim da je prednost za klijente to što idemo u pravcu smanjenja potrošnje goriva, tako da oni mogu očekivati niže troškove prilikom vožnje naših vozila”, kazao nam je Rolf Jirgen Zejerle, direktor zastupništva Mercedesa za naš region.

Ipak, sve ovo ne znači da su ljubitelji onoga što zaista čini suštinu automobila, ostali uskraćeni.

Naprotiv, iza fame koja se diže oko gomile elektronike, ovdje se zaista mogu vidjeti zanimljiva vozila. Predstavljene su nove generacije "narodnih" automobila poput renoa megan, opel astre i kije sportedž, zatim luksuzna vozila poput BMW-a X1 ili audija A4, ultraskupi kabrioleti dostupni vrlo malom broju ljudi kao što su mercedes S-klasa kabrio, lamborgini hurakan spajder ili rols rojs doun, ali i studije na kojima će da budu zasnovani budući serijski modeli poput mazde koeru, nisana gripz ili audija e-tron.

Na Mercedesovom štandu se našlo i vozilo koje predstavlja više od koncepta - studija IAA ukazuje dokle sežu mogućnosti aerodinamičkog usavršavanja. U ogromnim halama iscrpljujuće velikog frankfurtskog sajmišta u kojima se predstavlja 1.100 izlagača iz četrdesetak zemalja, izloženo je 83 automobila koje svijet do sada nije vidio.

Angela Merkel sajam napustila sa opel astrom u džepu

Sajam je posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, prirodno, najviše vremena provela na štandovima domaćih proizvođača. Na izložbenom prostoru Opela čekalo je i jedno iznenađenje.

U toku razgovora sa direktorom kompanije iz Riselshajma, Karlom Tomasom Nojmanom, on je iskoristio pogodan trenutak i kancelarki poklonio minijaturni model nove astre, ofarban u istu boju kao i njen blejzer.

Direktor BMW-a kolabirao tokom konferencije za medije

BMW je skrenuo pažnju na sebe ne samo fenomenalno uređenim štandom i novim modelima, već i scenom koja se desila prilikom zvanične prezentacije. Novi direktor kompanije Harald Kriger je, i pored malaksalosti koju je osjetio pred konferenciju za medije, odlučio da izađe na scenu.

Snaga volje ipak nije uspjela da ga održi na nogama do kraja. Stropoštao se na pod, praćen uzdasima prisutnih, a BMW je kasnije saopštio da je sa njim sve u redu.

Za razliku od trenutne slabosti direktora, BMW grupa stoji čvrsto na nogama. BMW je u prvih osam mjeseci ove godine zadržao vodeću poziciju među proizvođačima premijum automobila. Od januara do avgusta prodao je 1,21 milion vozila širom svijeta, 20.000 više od mercedesa i 31.000 više od audija.

Bonus video: