PRIJE ISTORIJE I GEOGRAFIJE

U Australiji programiranje od prvog osnovne

Uvođenje programiranja u tako ranom uzrastu ima veze sa pojačanim fokusom države na kompjutersko obrađivanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike
74 pregleda 1 komentar(a)
Programiranje, Foto: Shutterstock
Programiranje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2015. 12:24h

Učenici u Australiji će programiranje u školama dobijati u ranim razredima, i to prije nego što počnu da uče istoriju i geografiju.

Djeca će već sa 5 godina biti upoznata sa osnovnm računarskim operacijama, a sa sedam će početi da uče programiranje, saopštilo u petak je australijsko ministarstvo obrazovanja. To znači da će biti obučavani na kompjuteru prije nego što se susretnu sa časovima istorije ili geografije, piše Mashable a prenosi B92.

To je ujedno i posljednji veliki potez ministra obrazovanja Kristofera Pajna, koji je iz Ministarstva prosvjete jutros prešao u Ministarstvo za industriju, inovaciju i nauku.

Uvođenje programiranja u tako ranom uzrastu ima veze sa pojačanim fokusom države na kompjutersko obrađivanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (takozvani STEM program), a ta ideja se očigledno podudara sa planom novog premijera Malkolma Turnbula da buduće radnike iz oblasti ekonomije i nuke obučava u najranijem uzrastu.

Kao i svaka inovacija i ova ima protivnike. Lider opozicije Bil Šorten je rekao:

“Premijer planira da počne da obučava djecu u prvom osnovne za buduće poslove? Kad je mislio da ih zaposli? Kada napune 11 godina?” zapitao se Šorten.

Vlada će uložiti 12 miliona australijskih dolara u ovaj program.