Veliki skandal u Volksvagenu: Koštaće firmu stotine miliona

Ta kompanija je u svoja vozila za američko tržište instalirala softver kojim je varano na testu, a zbog toga je obustavljena prodaja Volksvagena i Audija
128 pregleda 10 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 12:07h

Cijene akcija Volksvagena su doživjele veliki pad nakon što je izvršni direktor te firme izdao pokunjeno javno izvinjenje jer su varali na testovima kojima su mjereni rezultati zagađenja vazduha.

Ta kompanija je u svoja vozila za američko tržište instalirala softver kojim je varano na testu, a zbog toga je obustavljena prodaja Volksvagena i Audija.

Martin Vinterkorn, šef njemačkog giganta, je preko vikenda naredio unutrašnju istragu nakon što je američka Agencija za zaštitu životne sredine optužila Volksvagen da je opremila skoro pola miliona prodatih vozila sa uređajima koji su prikazivali manje zagađenje od stvarnog prilikom testiranja-

Procjenjuje se da je Volksvagen na vrijednosti akcija izgubio čak 15 milijardi dolara, nakon otvaranja berzi u ponedjeljak.

Američka agencija je objasnila da instalirani uređaj koristi softverske algoritme koji otkrivaju kada se vrši provjera zagađenja i tada upale potpunu kontrolu emisije gasova, smanjujući količinu zagađujućih azotnog oksida koje ispušta vozilo.

Azotni oksid je opasan po ljude i povezuje se sa respiratornim problemima.

U normalnoj vožnji je kontrola zagađenja bila mnogo manje efektna i emitovano je do 40 puta više nitrogen oksida nego na testovima.

Vinterkorn je u svom izvinjenju rekao da mu je duboko žao što su izdali povjerenje kupaca i javnosti, najavivši da će u potpunosti sarađivati sa svim agencijama.

Volksvagenu je naređeno da snosi troškove ponovne modifikacije automobila na kojima je instaliran uređaj, a samo to će koštati kompaniju stotine miliona dolara, i prije nego što im bude određena kazna.

Prošle godine su zbog sličnih stvari Kia i Hjundai kažnjeni sa oko 300 miliona dolara.

Uređaji su instalirani na modelima Volksvagen "džeta", "buba" i "golf" od 2009. do 2015. godine, na "pasatima" od 2014. i na Audi "A3" vozilima od 2009.

Bonus video: