Sastanak Bogdanovića i Vukovića: Dogovoren početak aktivnosti na izgradnji Muzeja savremene umjetnosti

Bogdanović je kazao da će do kraja godine otvoriti međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje
166 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Ivan Vuković, Foto: Gov.me
Aleksandar Bogdanović, Ivan Vuković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.11.2018. 17:08h

U Podgorici je započet projekat izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, koji će predstavljati važan segment crnogorske umjetnosti, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, Bogdanović je boravio danas u posjeti Glavnom gradu, gdje se sastao sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem i njegovim saradnicima.

On je kazao da će Muzej savremene umjetnosti predstavljati važan segment crnogorske umjetnosti, očuvanja kulturnog identiteta crnogorskog naroda i biti mjesto susreta savremenih umjetničkih izraza.

„Sa obzirom na specifičnost objekta, koji u svim gradovima svijeta predstavlja poseban arhitektonski izraz, nakon detaljne analize, za realizaciju tog projekta opredijeljena je jedna od najatraktivnijih lokacija u Glavnom gradu“, rekao je Bogdanović.

On je kazao da će do kraja godine otvoriti međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje.

Javni konkurs, kako je naveo Bogdanović, raspisaće Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavnim gradom.

Kako se navodi, konstatovana je dobra saradnja Ministarstva i Glavnog grada u oblasti kulture i istaknut značaj i važna uloga Podgorice u realizaciji politika u kulturi, u dijelu kulturno-umjetničkog stvaralaštva i kulturne baštine.

Dodaje se da je prepoznata potreba za konkretnijim i dinamičnijim djelovanjem kako bi se realizovali projekti koji doprinose afirmaciji kulture Crne Gore.

Kako su rekli iz resornog Ministarstva, Bogdanović i Vuković su razgovarali o programu razvoja kreativnih industrija u Crnoj Gori, koje je pokrenulo Ministarstvo kulture.

„Dogovoreno je uspostavljanje prvog kreativnog hub-a u Crnoj Gori, koji će biti smješten upravo na teritoriji Glavnog grada, čime ćemo stvoriti bolje uslove za rad naših umjetnika, ali i podstaći razvoj kreativnih industrija“, kazao je Bogdanović.

Navedeni kreativni hab, kako je dodao, biće smješten u nekadašnjoj tamnici Jusovača, koja je i nepokretno kulturno dobro.

„Na taj način sačuvaćemo integritet kulturnog dobra, u skladu sa savremenim tokovima, dati mu namjenu i na taj način obezbijediti njegovu valorizaciju i održivo korišćenje“, naveo je Bogdanović.

Kako je rekao, ta lokacija, koja nije u adekvatnom stanju, predstavljaće inspiraciju za brojne umjetnike sa ovih prostora.

„Ona će biti mjesto na kome će naši umjetnici kreirati nove proizvode iz oblasti kreativnih industrija“, dodao je Bogdanović.

Vuković je kazao da će Ministarstvo kulture i Glavni grad, izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti i drugim projektima, podići će kulturni život Podgorice.

Kako je saopšteno, kada je riječ o saradnji u oblasti kulturne baštine, glavna tema sastanka bilo je arheološko nalazište Duklja.

„Taj lokalitet treba još dinamičnije arheološki istražiti i obezbjediti njegovu integralnu zaštitu i upravljanje. Sve aktivnosti na Duklji sada se sprovode u saradnji sa inostranim partnerom, italijanskim CNR“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je neophodno obezbijediti snažniju podršku i učešće crnogorskih institucija iz te oblasti, jer je Duklja, koja se već nalazi na Tentativnoj listi UNESCO, jedan od prioriteta u kulturnoj baštini Crne Gore.

Sagovornici su razgovarali i o sanaciji tvrđava Ribnica i Medun.

„Za oba lokaliteta je predloženo formiranje multidisciplinarnog stručnog tima uz pomoć inostranih eksperata koji će izvršiti sveobuhvatnu analizu stanja svih segnenata kulturnih dobara“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministarstva, Bogdanović i Vuković su ocijenili da će nakon dobijenih rezultata moći da urade strateški plan upravljanja i projekat sveobuhvatne valorizacije i prezentacije utvrđenja.

Vuković je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo što je prepoznata potreba adekvatnijeg odnosa prema onome sto je ukupno kulturno-istorijsko nasljeđe Crne Gore, ali i potreba oživljavanja tih objekata i njihovo stavljanje u fuknciju razvoja kulturnog života u Glavnom gradu.

Bonus video: