Američka astronautkinja Marša Ivins u Crnoj Gori

Ivins drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru i publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o jedenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju
51 pregleda 7 komentar(a)
Marša Ivins
Marša Ivins
Ažurirano: 18.09.2015. 11:15h

Američka astronautkinja Marša Ivins posjetiće Crnu Goru od 19. do 22. septembra 2015. godine i održati prezentacije o životu astronauta i svemirskim misijama u kojima je učestvovala.

Ona će 19. septembra biti u Američkom uglu u Podgorici od 19 sati, 20. septembra u Američkoj čitaonici na Cetinju od 18 časova, 21. septembra an Filozofski fakultet Nikšić u 11:00 i Elektrotehnički fakultet Podgorica u 19 i u OŠ “Vlado Milić” - Podgorica, 22. septembra od 10 časova.

Ivins je jedna od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas učestvovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopšte koji su iskusili taj doživljaj. Za program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke službeno je postala astronautkinja. Marsha je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su učestovale u svemirskim misijama.

Tokom 11 godina učestvovala je na pet letova američkog svemirskog broda, provevši ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Ivins drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru i publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o jedenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju.

Predavanja su, kako navode iz američke ambasade, prilagođena široj publici i na engleskom su jeziku.

Bonus video: