Predstavljamo vam terenac iz snova

Najbrži, najluksuzniji i najekskluzivniji SUV na svijetu će koštati preko 250.000 eura
165 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2015. 10:14h

Automobil na fotografijama zove se "bentajga" (Bentayga), i najvažniji je model u istoriji Bentlija. Ovo tvrdi glavni dizajner ultraluksuznog terenca koji će svjetska javnost prvi put uživo vidjeti na sajmu automobila u Frankfurtu naredne sedmice.

Iako je samo ime modela predmet kritika, u Bentliju kažu da je u njemu sadržana široka lepeza klimatskih i terenskih uslova na kojima bentajga može da se vozi. Sastoji se od naziva "Tajga" (najveće sniježne šume na sjevernoj polulopti) i Rok Bentajge, nepristupačnog vrha na Kanarskim ostrvima.

Bentajga je dug 514 cm, visok 174 i širok 222 cm - i u svakom aspektu je veći i od audija Q7 i od porše kajena, a nešto kraći od duže verzije rendž rover sporta.

Ali nijesu dimenzije ono što ovaj auto čini posebnim. Bentajga nudi novi tip luksuza. Ne radi se o tipičnom, grubom terencu. U njega je Bentli ugradio elemente sa svojih limuzina, pazeći da ne podlegne prolaznim trendovima, već da dođe do bezvremenog dizajna.

Bitka u vječitom ratu koji vode dizajneri i inženjeri ovog puta je pripala stilistima. Tako su uvedene inovativne dizajnerske karakteristike poput prelijepog jednodjelnog blatobrana u koji su uklopljeni fenomenalni farovi.

Bentli je iskoristio svo iskustvo VW grupe u izlivanju aluminijuma, a preciznost je oslikana u jednom detalju, naboru debljine 3 mm koji se proteže sa gornje strane branika.

Visok nivo pažnje održan je i u enterijeru. Komandna tabla je slična kao u limuzinama “mulsan” i “GT ”. U kombinaciju vrhunskih materijala integrisana je vrhunska tehnologija.

Tačskrin od osam inča služi za pristup multimedijalnom informacionom sistemu. Tu su i sistem vidljivosti noću i hed-ap displej, plus bezbjednosne funkcije kao što su prepoznavanje znakova, prilagodljivi regulator brzine i samoparkiranje.

Kupac može da uredi enterijer koristeći ogromnu listu opcija, uključujući frižider u prtljažniku, dijamantske ukrase na komandnoj tabli i zlatni sat koji je izradio Brajtling.

Putnici pozadi su upotpuno ravnopravnom položaju sa onima naprijed kad je u pitanju luksuz, plus mogu da dobiju Android tablet od 10,2-inča, sa bežičnim internetom.

Bentajga je i poprilično praktična pošto ima prtljažnik od 430 litara čija se vrata otvaraju automatski, a nasloni zadnje klupe mogu i da se obore, ako vlasnik poželi da ubaci neki kabasti predmet.

I pored ultraluksuznog karaktera, ovo vozilo je vrlo sposobno na terenu. Vozač može da bira između čak osam načina vožnje, od čega su četiri rezervisana za off-road. Tu je i sistem sporog spuštanja na nizbrdici, bentajga može da pređe vodenu površinu duboku pola metra.

Uprkos pokušaju Bentlija da smanji težinu vozila, Bentajga je ipak teška 2,3 tone, pa je potrošnja W12 agregata dosta visoka. Fabrika navodi podatak od 13 litara, a u realnoj vožnji vjerovatno je veća. Rezervoar prima 85 litara, što znači da bentajga mora na pumpu svakih 500 km.

Onaj ko bude želio da ima ovaj ekskluzivni terenac, za njega će morati da izdvoji oko 250.000 eura. Dizel verzija koja stiže uskoro, biće nešto jeftinija.

Ubrzava kao BMW M3, najveća brzina preko 300 km/h

Bentli opisuje bentajgu kao najbrži, naluksuzniji i najekskluzivniji SUV na svijetu. Pošto je pod haubom novi 12-cilindarski motor, ova prva tvrdnja je sigurno tačna. Sa 608 KS i 900 Nm obrtnog momenta, Bentajga od 0 do 100 km/h stiže za samo 4,1 sekundu, što je identično vremenu koje je za isti zadatak potrebno BMW-u M3.

Mada bi u sprintu do stotke njemu uz rame bio porše kajen turbo S, britanski predstavnik ga "šije" u maksimalnoj brzini. Još prošle sedmice to je dokazao snimak na kome Bentajga juri 301 km/h.

Galerija

Bonus video: