Otkriven okean na Saturnovom mjesecu Enkeladu

Nakon prelijetanja Enkeladove orbite, zabilježeno je tzv. "ljuljanje površine" i to se jedino može objasniti da ledena površina nije toliko debela koliko se s početka mislilo, kao i da se ispod površine nalazi voda
3 komentar(a)
Enkelad, Foto: Wikipedia
Enkelad, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.09.2015. 09:54h

Na Saturnovom satelitu Enkeladu, ispod "ledene korice" nalazi se okean.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja NASA tima, nakon prikupljanja podataka sa letjelice Kasani.

Vijest o vodi na Enkeladu nije novost, s obzirom da je još 2006. godine Kasani zabilježio gejzir.

Ipak nakon prelijetanja Enkeladove orbite, zabilježeno je tzv. "ljuljanje površine" i to se jedino može objasniti da ledena površina nije toliko debela koliko se s početka mislilo, kao i da se ispod površine nalazi voda.

Sam Enkelad nije savršeno okrugao, i njegova kretnja je nekada brža nekad sporija.

"Ako su jezgro i površina čvrsto povezani, ljuljanje površine je minimalno, ako se ipak između površine i jezgra nalazi tečnost ono je veće. Ovo je dokaz da mora postojati sloj tečnosti koje razdvaja površinu od jezgra", rekao je Metju Tiscerano, jedan od glavnih u projektu Kasani letjelice.

Zašto okean na Enkeladu nije zamrznut ostaje misterija. Neki smatraju da zbog Saturnove gravitacije, postoji plima, pa se tako i generiše više toplote za podzemne okeane.

Slučaj vode na Enkeladu, nije jedistven. Titan, takođe Saturnov satelit ima okean, a postoji mogućnost da se voda nalazi i na Kalistu, Ganimedu i Evropi, Jupiterovim satelitima.

Bonus video: