Vibracije na volanu su vrh ledenog brijega

Procesom balansiranja obezbjeđuje se da masa točka bude podjednako raspoređena oko ose rotacije, čime se eliminiše mogućnost vibracija na većim brzinama
874 pregleda 0 komentar(a)
balansiranje točka, Foto: Saša Marković
balansiranje točka, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 16.09.2015. 07:21h

Prilikom montaže gume na naplatak, vulkanizer će vam uvijek preporučiti balansiranje. Da li je ovo neophodan trošak i zašto je balansiranje važno? Na točak automobila prilikom obrtanja oko ose djeluje centrifugalna sila. Ukoliko njegova masa nije uravnotežena u svakom dijelu oko te ose, javlja se debalans koji se manifestuje podrhtavanjem volana ili cijelog vozila, već pri brzini od oko 70 km/h.

Ovaj potencijalni problem se eliminiše balansiranjem točka.

"Balansiranje znači da rasporedimo masu gume jednako oko osovine kad je guma namontirana na točak, odnosno točak na osovinu auta", kaže Aleksandar Vujačić, direktor firme za prodaju i servis pneumatika "Vujačić Company".

"To je važno da bismo izbjegli neprijatne vibracije prilikom vožnje koje se mogu pojaviti na volanu ili podu vozila, zadnjem dijelu, što može negativno uticati na djelove vješanja, ležajeve, amortizere...", objašnjava Vujačić.

Da guma nije izbalansirana, vozač će lako primijetiti po neobičnom ponašanju vozila.

"Na brzini od oko 80 km/h javlja se karakteristična vibracija koja se sa povećanjem brzine pojačava", priča Vujačić.

Osim uticaja na sistem oslanjanja, neizbalansiranost točka će skratiti i vijek trajanja gume. Sve to su razlozi da uopšte i ne pomišljate da ne uradite balansiranje pri montaži pnerumatika.

Dakle, svaki put kada se gume montiraju na točak i kad se ponovo stavljaju nakon popravke moraju se balansirati.

"Kod nas je pravilo da se svaki novi pneumatik balansira o našem trošku, a sve zavisi od volje kupca, pri čemu oni uglavnom žele da balansiraju pneumatike, iako vjerovatno većina nije svjesna štetnih posljedica kada se ovaj zahvat ne odradi", kaže Vujačić.

Inače, balansiranje košta od 2 i po do 12 eura, zavisno od tipa pneumatika i njegove veličine.

Izbalansirajte sva četiri točka

Najbolje je izvršiti balansiranje sva četiri točka zato što automobil može da trese i ako su prednji točkovi balansirani, a zadnji ne. Debalans zadnjih točkova se može prenositi na čitavo vozilo. Guma se pri balansiranju uravnotežuje olovom i pločicama, a rjeđe bušenjem.

U balansiranju se koristi više vrsta olova zbog različitosti točkova, to jest njihovih ivica. Olovo koje ne odgovara felgi lako otpada sa nje, a onda predstavlja opasnost.

Bonus video: