Ova fotografija pokazuje posljedice klimatskih promjena

Iz Međunarodne unije za zaštitu prirode (ICUN) kažu da globlano otopljavanje štetno utiče na polarne medvjede, jer će u narednih 50 do 100 godina doći do većeg otopljavanja snijega i leda, što će dodatno otežati život ovih životinja
98 pregleda 5 komentar(a)
Polarni medvjed, Foto: Facebook.com
Polarni medvjed, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 14.09.2015. 06:51h

Da klimatske promjene utiču na život ne samo čovjeka, već i životinja vidi se na fotografiji koju je objavila Kerstin Langerberger.

Ona je na norveškom ostrvu Svalbard slikala polarng medvjeda, koji je na ivici snage.

On ne liči na medvjede koje smo navikli da gledamo na fotografijama ili u dokumentarnim programima. Toplo ljeto dovelo je do toga da su neki medvjedi sada izgladnjeli ili mrtvi.

'Za turiste su polarni medvjedi glavni razlog zašto dođu do Svalbarda. Na prvi pogled, sve je kao što je uvijek i bilo. Ali, što se zapravo događa sa medvjedima ovdje?', postavila je pitanje Langenberger, a odgovor na to vidljiv je na ovoj fotografiji.

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we...

Posted by Kerstin Langenberger Photography on Thursday, August 20, 2015

Svalbard je grupa ostrva u Arktičkom okeanu. Smješten na pola puta između Norveške i Sjevernog pola.

Iz Međunarodne unije za zaštitu prirode (ICUN) kažu da globlano otopljavanje štetno utiče na polarne medvjede, jer će u narednih 50 do 100 godina doći do većeg otopljavanja snijega i leda, što će dodatno otežati život ovih životinja.

Prema podacima NASA-e, prosječna globalna temperatura porasla je za gotovo jedan stepen od 1880, a dvije trećine tog globalnog otopljavanja dolazi od 1975. godine.

Bonus video: