Ustavni sud nije ocijenio novi statut PKCG

381 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora Crne Gore, PKCG, Foto: Boris Pejović
Privredna komora Crne Gore, PKCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.11.2018. 09:44h

Ustavni sud poslao je Skupštini odluku i obrazloženje odluke kojom je 28. septembra ove godine poništio član 2 Statuta Privredne komore koji je predviđao da se danom upisa u registar privrednih organizacija automatski postoje član Privredne komore, bez obzira da li to žele, i da time počinje i obaveza plaćanja članarine ovoj poslovnoj asocijaciji. Inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog člana pravilnika Privredne komore u maju prošle godine potpisali su je poslanici Dritan Abazović, Neđeljko Rudović, Aleksandar Damjanović, Anka Vukićević i Miodrag Lekić.

Oni su smatrali da se statutom jedne organizacije ne mogu uvoditi obaveze kojih nema u zakonu, kao i da je ovo opterećenje za privrednike koji ne žele da budu članovi komore, niti od nje imaju koristi. Međutim, nakon toga je većina u Skupštini promijenila Zakon o privrednoj komori, a zatim i Privredna komora svoj Statut. Tako da se odluka Ustavnog suda odnosi na pravilnik koji je već prestao da važi i samo potvrđuje da je Privredna komora do sada nelagalno naplaćivala članarinu, a za ovu godinu mogu da ponovo naplaćuju članarinu po novom statutu.

Ustavni sud konstatuje da je Privredna komora prekoračila svoja ovlašćenja i povrijedila ustavne principe i vladavinu prava, odnosno da je bez zakonskog ovlašćenja uredila pitanje sticanja članstva i uredila pravne odnose koji proističu iz tog članstva.

Ustavni sud se nije bavio pitanjem da li je ovakva naplata članarine, koja je sada definisana u novom zakonu i statutu PKCG, u skladu sa evropskim standardima i međunarodnim deklaracijama, već je sporni član ukinula samo zbog toga što nije predviđen zakonom čime je bio i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore. Poslanik Aleksandar Damjanović kaže da se zakasnilo sa odlukom Ustavnog suda, jer je na kraju samo ocjenjivao zakonitost i ustavnost akta koji je u međuvremenu prestao da važi.

“Ustavni sud nije iskoristio mogućnost da utvrdi ustavnost i zakonitost novog pravilnika koji predviđa isto što i prethodni”, kazao je Damjanović. Odluka Ustavnog suda značiće samo onim kompanijama koje nijesu platile članarinu PKCG za 2017. jer je sada ne moraju ni platiti, kao i onima koji se sude sa PKCG zbog ovog nameta.

Bonus video: