Netfliks lansirao svoj onlajn video servis u Japanu

S prvom tarifom od oko pet eura mjesečno i partnerstvom sa moćnim telekom operaterom SoftBank, preko koga se vrše pretplate, Netfliks se nada da će privući dio od 36 miliona japanskih domaćinstava koja imaju pristup brzom internetu
1 komentar(a)
netflix, Foto: Flickr.com
netflix, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 02.09.2015. 10:35h

Američki onlajn video servis Netfliks (Netflix) otvorio je danas svoj servis u Japanu, uz prijedloge sadržaja i cijena koji će, vjeruje se, natjerati lokalne konkurente da prilagode svoju ponudu.

S prvom tarifom od oko pet eura mjesečno i partnerstvom sa moćnim telekom operaterom SoftBank, preko koga se vrše pretplate, Netfliks se nada da će privući dio od 36 miliona japanskih domaćinstava koja imaju pristup brzom internetu.

Osnivač i vlasnik Netfliksa Rid Hejstings se kratko danas pojavio u javnosti u jednoj od poslovnica SoftBank-a u Tokiju i pozdravio lansiranje specijalne ponude.

"Prva cijena je 650 jena (4,8 evra bez poreza) i to je bez obaveza, pretplata se može otkazati svakog trenutka. To je mala cijena koja može servis da učini vrlo popularnim", rekao je Hejsting novinarima.

Netfliks je napravio specijalnu reklamu sa animiranim scenama i poznatim glasovima iz japanskih serija da preko interneta (Tvitera, Fejsbuka, Jutjuba) objavi svoj dolazak na japansko tržište.

Netfliks zasniva svoju strategiju na ponudi originalnih sadržaja kao i sadržaja iz medija. Obećava da će najmanje polovina videoteke za japansku javnost biti iz japanske proizvodnje, koju će obezbjeđivati preko saradnika i lokalnih televizija.

Već se prodaje model televizora Panasonik i Šarp koji ima dugme Netfliks.

Netfliks, koji već ima 65 miliona korisnika širom svijeta, smatra Japan strateškim mjestom za širenje, iako je već prisutan u pedesetak zemalja.

Dolazak Netfliksa u Japan primorao je druge slične lokalne servise da se pokrenu. Tu je lanac DVD Cutaja (Tsutaya) i drugi akteri u svijetu videa i telekoma, kao što je operater NTT Dokomo i njegov rival KDDI povezan sa privatnom televizijom Asahi. Oni se trude da ne dozvole novom konkurentu da uzme veliki dio tržišta.

Ovog mjeseca u Japan treba da stigne još jedna američka kompanija, Amazon, sa vrlo sličnom ponudom.

Bonus video: