Avtovaz povećao udio na ruskom automobilskom tržištu

Prema podacima za jun, prvo mjesto među najprodavanijim brendovima ima Lada, sa 26,42 hiljade vozila i padom prodaje od 12 odsto. Slijede Kia, Hyundai, Renault i Nissan
0 komentar(a)
Avtovaz, Lada, Foto: Lada.ru
Avtovaz, Lada, Foto: Lada.ru
Ažurirano: 23.08.2015. 08:47h

Vodeći ruski proizvođač automobila Avtovaz povećao je udio vozila marke Lada na ruskom automobilskom tržištu, 2,5 procentnih poena na 18,7 odsto.

Predsjednik kompanije, Bo Andersson, kazao je da takvi rezultati stižu uprkos uslovima pada tog tržišta, prenosi Tanjug.

"Ukoliko se posmatra tržište u cjelini, ono je smanjeno 37 odsto, što je više od 800.000 automobila. Pri tome, prodaja brenda Lada pala je 27 odsto. Na taj način, na tržištu u padu, mi smo povećali tržišni udio", objasnio je Andersson.

Ruski ministar industrije i trgovine, Denis Manturov, u julu je prognozirao usporavanje tempa pada automobilskog tržišta krajem ove godine.

Slično mišljenje ima i predsjednik Komiteta proizvođača automobila (AEB), Joerg Schreiber, koji je rekao da je pad tržišta u odnosu na isti period prošle godine manje dramatičan nego prethodnih mjeseci, počev od februara.

On je dodao i da su učesnici tržišta i dalje uzdržani.

"Na osnovu mišljenja članova, AEB je obnovio prognozu za ovu godinu na 1,55 miliona putničkih i lakih komercijalnih vozila, što podrazumjeva pad prodaje od 36 odsto u odnosu na prošlu godinu", naveo je Schreiber.

Prema podacima za jun, prvo mjesto među najprodavanijim brendovima ima Lada, sa 26,42 hiljade vozila i padom prodaje od 12 odsto. Slijede Kia, Hyundai, Renault i Nissan.

Bonus video: