Fotografisana buduća verzija Tojote Prius

On izlazi na tržište u vrijeme kada su pad cijena nafte i rastuća moda kupovine "krosovera" i sportskih, terenskih modela, potisnuli automobile sa štedljivim, hibridnim pogonom
1 komentar(a)
Tojota, Foto: Shutterstock
Tojota, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2015. 14:39h

Američki list "Los Anđeles Tajms" je objavio "špijunske fotografije" nove generacije automobila s hibridnim pogonom "Tojota Prius" koja bi trebalo da bude predstavljena javnosti kroz nekoliko nedjelja.

Tako "Prius" više nema jajast bočni profil kao prethodne tri verzije, već ima profil klasične limuzine s četvoro vrata i poklopcem prtljažnika "heč-bek".

Novi "Prius" koji će biti zvanično prikazan 8. septembra na konfereneciji prodavaca u Las Vegasu, ima klasičniji izgled nego prethodne verzije, i bliži je "Hondi Sivik" i "Hjundaiju Elantra".

Jajast oblik dosadašnje tri generacije "Priusa" je namjerno bio neobičan - i da bi bio aerodinamičan, i da bi taj smio izgled ukazao da je to automobil koji se ralikuje od svih drugih je manje zagađuje vazduh.

Novi izgled je sportskiji, hauba motora je kratka, vjetrobrnsko staklo veliko i jako zakošeno, gornji dio stakala farova izdužen daleko unazad, ka vjetrobranu.

Auto izgleda niže, te se očekuje da će biti i stabilniji od dosadašnjih verzija, na čije ležanje u krivinama je bilo primjedbi. "Tojota", međutim, još nije saopštila ništa o tome, kao ni druge tehničke podatke.

"Prius" tako ima nov aerodinamičan oblik, mada drugačiji, što bi trebalo da poboljša ekonomičnot potrošnje goriva.

Novi dizajn je u skladu s direktivom predsjednika "Tojote" Akioa Tojode da treba praviti automobile s više stila, uzbudljivije i bolje za vožnju.

"Prius" za 2016. godinu zamjena je za verziju koja se proizvodi od 2009.

On izlazi na tržište u vrijeme kada su pad cijena nafte i rastuća moda kupovine "krosovera" i sportskih, terenskih modela, potisnuli automobile sa štedljivim, hibridnim pogonom.

U prvih sedam mjeseci ove godine prodaja "Priusa" je opala za 15 odsto, na 108,073, saopštila je firma "Autodata Corp.".

Prošle godine "Tojota" je prodala 207,635 "Priusa" čime je dostigla 42 odsto ukupne prodaje automobila s hibridnim pogonom, podatak je firme "IHS Automotive".

"Prius" među modelima s hibridnim pogonom prednjači u SAD sa ukupno 1,8 miliona prodatih od debija 2001. godine.

"Tojota" je malo saopštila o novom modelu: da će biti u prodaji krajem ove godine, da će prvo izaći "heč-bek", a potom karavan i "kompakt" - s dvija vrata, da će imati nov oblik, bolje vozne karakteristike i da će prosječna potrošnja goriva biti 10 odsto manja od dosadašnjih verzija: iznosiće oko 5,1 litar benzina na 100 kilometara.

Bonus video: