SpaceX će uskoro prevoziti astronaute u svemir

Od ukidanja američkog svemirskog šarl programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu
0 komentar(a)
falcon 9, falkon 9, Foto: Reuters
falcon 9, falkon 9, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2018. 09:42h

Kompanija SpaceX za 7. januar sljedeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS iz svemirskog centra Kenedi, objavila je NASA.

Lansiranje je prelomni događaj u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi uspostaviti lansiranja raketa s ljudima s američke teritorije prvi put u gotovo deset godina.

Tročlana posada

Kapsula SpaceX's Crew Dragon trebalo bi da prevede tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apollo 11 s tročalnom posadom poletio prema mjesecu 1969. godine i prenijeće je raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje, ali navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sitema, kao i operacija u orbiti, pristajanja uz ISS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere SpaceX i Boeing koristeći njihovu kapsulu i letjelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog šarl programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju koja leti u orbiti oko 402 kilometara iznad Zemlje, piše Hina.

Lansiranje može biti i odgođeno

Januarsko Demo-1 lansiranje je posljednje u nizu strogih kriterijuma koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir. SpaceX planira lansiranje početkom januara, ali portparolka Meri Luis kaže kako ono može biti odgođeno jer je "sigurni let uvijek važniji od rokova".

SpaceX, kojeg je utemeljio osnivač firme Tesla Inc Ilon Mask, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspješno, lansirati svoju probnu misiju s posadom u septembru 2019.

Boeing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera u martu a posada bi bila poslata u avgustu.

Bonus video: