U čast precima i braći iz Crne Gore

"Naš cilj je da stvorimo kulturne veze između dvije zemlje. Prva stvar na kojoj radimo je učenje crnogorskog jezika", za "Vijesti" priča jedan od osnivača zajednice
327 pregleda 21 komentar(a)
Crnogorci u Paragvaju, Foto: Privatna arhiva
Crnogorci u Paragvaju, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.10.2018. 13:00h

Crna Gora od 19. oktobra ove godine ima svoju prvu zajednicu u Paragvaju. Udruženje koje broji oko 30 Crnogoraca osnovano je u glavnom gradu Asunsionu.

Jedan od osnivača zajednice, Alehandro Jovanović, za "Vijesti" kaže da do sada u Paragvaju nije bilo formalnih udruženja koja bi okupljala crnogorske iseljenike u toj južnoameričkoj zemlji.

"Naš cilj je da stvorimo kulturne veze između dvije zemlje. Prva stvar na kojoj radimo je učenje crnogorskog jezika uz pomoć Izabel Selić, koja je predstavnica dijaspore. Takođe, u planu je realizacija događaja na kojima ćemo služiti tipična jela iz crnogorske kuhinje i upoznati zainteresovane sa našom tradicijom", priča Jovanović.

Navodi i da je u planu velika turistička promocija Crne Gore.

"Želja nam je i da napravimo ture, da se iz Paragvaja češće putuje u lijepu Crnu Goru", kaže Jovanović.

Na čelu prve crnogorske zajednice u Paragvaju su Vanja Selić i Andres Lakonić. Kažu da do sada nijesu imali saradnju sa crnogorskim konzulatom u Asunsionu, ali da su dobili podršku iz Argentine.

"Ambasador Crne Gore u Argentini, Gordan Stojović, posjetio nas je dva puta. Od njega smo dobili podršku za formiranje crnogorske zajednice", navodi Jovanović.

Dodaje da još nijesu stupili u kontakt sa crnogorskim vlastima, budući da su se i sami tek nedavno organizovali.

Od planiranih projekata zajednice, Jovanović izdvaja otvaranje ambasade Crne Gore u Paragvaju.

"Vjerujemo da radimo istorijsku stvar za Crnu Goru i Paragvaj. Pragvaj ima najjeftiniju elekrtičnu energiju na svijetu, svoje potrebe u potpunosti pokriva iz hidroelektrana. Imamo i najnižu stopu poreza na dobit u Južnoj Americi i upravo zbog toga, Paragvaj postaje centar za investitore iz cijelog svijeta. Upravo tu vidimo i priliku za ljude iz Crne Gore."

Jovanović u ime Crnogoraca iz zajednice naglašava da cijeli projekat rade iz jednog razloga:

"Naša jasna poruka svima u Crnoj Gori je da ovo radimo isključivo u čast našim precima koji su do 1940. godine emigrirali u Južnu Ameriku iz Crne Gore", zaključuje Jovanović, uz poštovanje svoj "braći iz Crne Gore".

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVP) saopšteno je da otvaranje Ambasade Crne Gore u Asunsionu nije obuhvaćeno planom za naredni period.

"Aktivnosti zajednice Crnogoraca u Asunsionu, u kojem djeluje i naš Kozulat na čelu sa počasnim konzulom veoma su značajne za jačanje veza naših iseljenika sa matičnom državom, te očuvanje kulture i tradicije. O tome počasni konzuli Ministarstvu vanjskih poslova dostavljaju godišnje izvještaje", navode iz MVP-a.

Bonus video: