Microsoft vam može sam obrisati piratske igrice s Windowsa 10

Svi koji su preuzeli najnoviji operativni sistem iz Microsoftove fabrike, prihvatili su uslove korišćenja i u njima je naznačeno da će svaki piratski softver biti uklonjen
6 komentar(a)
Windows 10, Foto: Screenshot
Windows 10, Foto: Screenshot
Ažurirano: 20.08.2015. 09:28h

Microsoft je napravio sa svojim Windows 10 operativnim sistemom potez koji će se itekako svidjeti svima koji su dio industrije PC igara. S druge strane, neće se svidjeti onima koji vole „skidati“ igre i ne plaćati ih. Naime, Windows 10 može obrisati piratske igre ako ih otkrije na računaru!

Svi koji su preuzeli najnoviji operativni sistem iz Microsoftove fabrike, prihvatili su uslove korišćenja i u njima je naznačeno da će svaki piratski softver biti uklonjen. A da bi se to izbjeglo, softver ne smije imati "komunikaciju" s Windows 10. To se odnosi i na Office, koji je jako česta meta pirata. Ili Photoshop, koji je preskup običnim smrtnicima, kao neki drugi softverski alati.

Ukoliko se s time krene, Microsoft bi mogao ostati bez dobrog dijela svojih trenutnih Windows 10 korisnika. No to se još nije počelo događati, piratske verzije igara, programa i softvera svih vrsta i dalje su netaknuti na Windows 10. Problem će nastati ako uklanjanje počne nakon 30 dana od preuzimanja tog operativnog sistema jer nakon toga više nema povratka, osim klasične deinstalacije i ponovne instalacije onog operativnog sistema koji želite.

Prvenstveno se ipak sve ovo odnosi na Xbox, koji je povezan s Windows 10 i odlično će koristiti Microsoftu da igre budu legalne, plaćene i da se novac okreće u potpuno kontrolisanom okruženju. Naravno, ne isključuje se, kako je rečeno, ni to da Windows 10 počne blokirati i uklanjati igre koje tretira kao piratske.

Problem može nastati ako Windows 10 pogriješi i legalni sadržaj ukloni s računara, to se ne bi svidjelo korisnicima, u svakom slučaju. A moguće je.

Sve u svemu, moraćemo pričekati da se dogodi sve ovo o čemu pišemo jer iako postoji u pravilima, još se niko (javno) nije požalio da mu je Windows 10 uklonio išta nepogodno s računara.

(Izvor: ICTbusiness.info)

Bonus video: