Zamjena ulja u motociklu nije bauk

Najteži dio ovog posla je da naučite gdje se nalaze djelovi koji su bitni za ovaj zahvat, specijalni alati često nijesu neophodni
589 pregleda 4 komentar(a)
motorno ulje, motocikl, Foto: Shutterstock
motorno ulje, motocikl, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2015. 16:07h

Za neke stavke u programu redovnog održavanja motocikla potrebno je samo malo dobre volje i vještine. Na primjer, vlasnik može sam i da zamijeni ulje. Ulje bi trebalo mijenjati svakih 5.000 kilometara ili nakon šest mjeseci, šta god nastupi prvo. Evo par savjeta kako da odradite ovaj zahvat.

Prije nego što pristupite zamjeni ulja, trebalo bi da obezbijedite potreban alat i materijal. Trebaće vam odgovarajući ključevi, odvijači, posuda za prikupljanje iskorišćenog ulja, novi filter ulja, zaptivka čepa kartera, kao i odgovarajuća količina ulja. Ne zaboravite ni par krpa, lijevak, gumene rukavice.

Uklonite sve oplate koje ometaju pristup i zagrijte motor, jer toplo ulje bolje ističe. Skinite čep za ulje i ostavit motocikl da stoji nekoliko minuta, da bi se svo ulje slilo u kućište radilice.

Postavite posudu za ulje ispod motocikla tako da njen centar bude ispod čepa na donjoj strani radilice. Uklonite čep i pustite da ulje potpuno istoči, dok ne prestane da kaplje. Ulje je dosta vruće, pa koristite rukavice.

Nakon toga vratite čep, ali ne zaboravite da promijenite podlošku dihtunga. Dobro zategnite šraf, ali sa osjećajem, da ne bi došlo do pucanja podloške.

Slijedi zamjena filtera ulja, koji često možete da skinete i rukom uz pomoć krpe. Provjerite da se zaptivka nije zaglavila u motoru. Premažite novim uljem dihtung novog filtera, koji ćete nakon toga snažno da zategnete rukom, bez pomoći drugih alata.

Zatim na red dolazi ulivanje odgovarajućeg ulja, ali da ne bi pretjerali, uvijek sipajte malo manje nego što je predviđeno. Zatim stavite čep ulja i startujte motor. Pustite da se motor zagrije, a onda ga ugasite i ostavite par minuta. Nakon toga provjerite nivo ulja, a zatim dolijte po potrebi.

Da ne biste pretjerali, uvijek sipajte malo manje ulja nego što je predviđeno, a kasnije dolijte

Završni korak je čišćenje i montaža oplate. Očistite ulje sa kućišta radilice, auspuha i posušite.

Dakle, zamjena ulja kod motocikla nije nikakav bauk. Najteži dio ovog posla je da naučite gdje se nalaze djelovi i čepovi koji su bitni za ovaj zahvat. Kada prvi put zamijenite ulje sami, teško da ćete više ići u servis.

Koristite ulje namijenjeno motociklima, ne automobilima

Ako je motor vašeg motocikla u dobrom stanju, potrošnja ulja bi trebalo da bude vrlo mala. Međutim, važno je da redovno provjeravate da nivo ulja ne padne ispod minumuma.

- Postavite motocikl na ravnu podlogu i poduprite ga ili oslonite tako da bude u vertikalnom položaju, da bi se ulje stabilizovalo.

- Ako motocikl ima prozorčić za kontrolu ulja, provjerite da li je nivo između oznaka za minimum i maksimum

- Ako vaš motocikl ima kontrolnu šipku, potražite na njoj oznake za minumum i maksimum

- Ako je nivo previše nizak, uklonite čep i dospite ulje odgovarajuće specifikacije. Uvijek koristite motorno ulje za motocikle – ne ulje predviđeno za automobilske motore.

Bonus video: