Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a
0 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 13.08.2015. 08:43h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “Ko pravi greške u korist MANS-a” objavljenog u Pobjedi u subotu 19. jula 2014. godine Podgorica, 21. jul 2014. godine

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst. MANS je pratio sam izborni dan u okviru projekta koji je uključivao niz drugih aktivnosti vezanih za izborno zakonodavstvo, biračke spiskove i zloupotrebu državnih fondova u izborne svrhe. Jedna komponenta projekta, koja očigledno i najviše smeta Pobjedi, bila je pilot praćenje lokalnih izbora.

Ipak, očigledno je da Pobjeda ne želi da bude upoznata sa aktivnostima MANS-a vezanim za otkrivanje predizbornih i izbornih zloupotreba u dijelu potrošnje javnih fondova u predizborne svrhe, nezakonitostima u biračkom spisku i ozbiljnim kršenjima zakona na sam izborni dan, jer ovaj list ni jednom nije na ozbiljan način prenio bilo koje od MANS-ovih dokumentovanih nalaza iako su im svi podaci bili uredno dostavljani. Kao što je naveo i sam evropski komesar za proširenje Štefan File, procedura dobijanja granta je ispoštovana a MANS je dobio najviše bodova zahvaljujući kvalitetu predloženog projekta i iskustvu u svim komponentama, a ne samo praćenju izbornog dana.

Vjerujemo da državna Pobjeda koja permanentno krsi brojne crnogorske zakone i procedure, ovako cinično proziva Evropsku komisiju za kršenje procedura isključivo sa ciljem zataškavanja izbornih neregularnosti, koje nedeljama unazad bezuspješno pokušava da stavi u drugi plan.

Posebno cinično ponašanje Pobjede ogleda se u tome što se ovaj dnevni list, koji se finansira novcem crnogorskih građana, ni jednom nije bavio predizbornim i izbornim neregularnostima koje su obilovale u poslednjem ciklusu lokalnih izbora u 12 crnogorskih opština. U cijelom tom periodu tekstovi Pobjede su samo i isključivo služili da se svi oni, za koje je postojao osnov sumnje da su učestvovali u pomenutim izbornim neregularnostima, makar malo operu od nezakonitog ponašanja.

Slobodni i fer izbori, lišeni svake vrste zloupotreba, pritisaka i drugih vidova kršenja zakona su osnov demokratije u svakoj razvijenoj zemlji, iako to Pobjedi očiglledno veoma smeta, a to je i razlog zbog kojeg je upravo tema izgradnje povjerenja u izborni proces stavljena kao ključni prioritet Crne Gore u procesu EU integracija, sa čim će sve grane vlasti u našoj zemlji veoma brzo morati da se ozbiljno uhvate u koštac.

Vuk Maraš, Direktor Monitoring programa

Bonus video: