Safirni displeji teško do šire primjene

U prošloj godini samo je Huawei plasirao safirni displej na nekom uređaju (Ascend P7 Sapphire Edition), a ostali su gledali po strani
0 komentar(a)
iPhone 6, Foto: Twitter.com
iPhone 6, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 13.08.2015. 09:18h

Displeji na pametnim telefonima itekako su bitna stavka jer bitno je da se ne mogu samo tako oštetiti i uništiti, što se uveliko postiglo s Gorilla Glass i trebalo bi se nastaviti sa safirnim staklom.

Prema onome što je u istraživanju otkrila kompanija RnR Market Research, vidljivo je da se sve više proizvođača okreće displeju od safira. Riječ je o prognozi rasta od 14,3 odsto do 2020. godine, a čak se i tvorci Gorilla Glassa (Corning) okreću safiru. No, još je to sve u povojima, piše ICTbusiness.

Naime, u prošloj godini samo je Huawei plasirao safirni displej na nekom uređaju (Ascend P7 Sapphire Edition), a ostali su gledali po strani. Nije to čudno jer ova tehnologija još nije na nivou koji bi mogao najvećim proizvođačima omogućiti sve što traže.

Safirni displeji "puštaju" manje svjetla, tanji su, nijesu toliko izdržljivi samim time, mnogo su skuplji i troše više energije. Zato je Huawei naplatio "safirnu verziju" stotinjak američkih dolara više nego "običnu" (oko 480 dolara). Ali na tome se radilo posljednjih mjeseci i u ovoj godini će se sasvim sigurno postaviti novi standardi po tom pitanju pa bismo mogli vidjeti mnoge proizvođače da posežu za novom tehnologijom kad su displeji u pitanju.

Apple je trebalo da bude prvi veliki proizvođač koji bi se okrenuo safiru, ali stali su u posljednji trenutak jer proizvodna nije išla dovoljno brzo. Planirali su to promijeniti do sljedećeg uređaja, a prije toga testirati na Apple Watchu, no sve nekako stoji jer ipak je riječ o skupoj tehnologiji, koja daje i na težini uređaja, a u današnje vrijeme je je bitno naglasiti koliko je uređaj tanak i lagan.

Tačnije, safirno staklo je tri do četiri puta skuplje za proizvesti, a teže je do 1,5 puta od Gorilla Glassa. Ipak, jasno je da ako može Huawei, mogu i ostali. Samo, rizik je prevelik, kineski proizvođač može to u ograničenoj seriji tako nešto dozvoliti, Samsung i Apple baš i ne mogu.

Zato, još ćemo malo pričekati i od sljedeće godine bismo napokon mogli imati korak naprijed po ovom pitanju.

Bonus video: