Smanjene dimenzije, veliki napredak: Opel astra K

Nova arhitektura je njemačkom hečbeku donijela više prostora, kao i manju težinu
833 pregleda 6 komentar(a)
Opel astra K
Opel astra K
Ažurirano: 11.08.2015. 18:41h

Revolucija je teška riječ u svijetu kompaktnih automobila. Ipak, po svemu sudeći, Opel je napravio veliki korak naprijed kod nove astre, koja će se na tržištu naći do kraja godine. Iako je manjih dimenzija od prethodnika, nova arhitektura je njemačkom hečbeku donijela više prostora za putnike i prtljag, kao i manju težinu. Sve ovo, uz nove motore i multimedijalne tehnologije, doprinijelo je značajnom napretku u odnosu na prethodnu generaciju.

Izgled je stvar ukusa, ali jasno je da sve što se tiče spoljašnje estetike, uključujući IntelliLux LED farove, predstavlja otklon od odlazeće astre J. Jedan od vizuelnih trikova je i efekat “lebdjećeg krova”, koji kao da je odvojen od C stuba. Opel astra K je duga 4,37 metara (oko 5 cm kraća od prethodnika), i visoka 1,46 m (2,6 cm niža od astre J). Uprkos smanjenoj školjki, unutra ima više prostora nego ikad. Međuosovinski razmak je 2 cm kraći, ali putnici pozadi uživaju u dodatnih 3,5 cm u odnosu na prethodni model, zahvaljujući novodizajniranim sjedištima i većoj udaljenosti između prednjih i zadnjih sjedišta.

Njemački proizvođač navodi da je, zahvaljujući laganoj arhitekturi, težina automobila smanjena od 120 do 200 kg, u zavisnosti od modela i nivoa opreme. Ovo je vrlo značajno za bolje vozne osobine vozila.

Pogled u unutrašnjost otkriva da su dizajneri izbacili dosta dugmića sa komandne table i odlučili se za IntelliLink R 4.0 multimedijalni sistem sa ekranom od 8 inča. Ovaj uređaj je kompatibilan sa Android Auto i Apple CarPlay sistemima, a omogućava korišćenje WhatsApp, Skype, Spotify, Google Maps i Google Play Music aplikacija, kao i Apple Maps. Opel OnStar sistem sa Wi-Fi hot spot funkcijom obezbjeđuje internet konekciju za sedam uređaja istovremeno.

Za bezbjednost se brinu funkcije pomoći kao što su prepoznavanje saobraćajnih znakova, nadzor mrtvog ugla, upozorenje na napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar i autonomno kočenje. Zahtjevniji kupci će moći da naruče i sjedišta sa masažerom i ventilacijom koja se podešavaju na 18 načina.

Nova opel astra će biti premijerno prikazana javnosti na sajmu automobila u Frankfurtu sredinom idućeg mjeseca.

Motori od 95 do 200 konja, nijedan nije veći od 1.600 kubika

Pod haubom astre K će se naći novi motori , snage od 95 do 200 KS. Najveća zapremina je 1,6 litara. U Evropi bi najpopularnija trebalo da bude porodica 1.6 CDTI “šapćućih dizela”, čiji najslabiji predstavnik razvija 95 konjskih snaga.

Bazni benzinac je 1.0 ECOTEC SIDI Turbo sa 105 KS, ali je glavna atrakcija u ponudi novi 1.4 ECOTEC Turbo.

Bonus video: