“Vijesti” na sajmu u Hanoveru: Struja "trese" kamione i autobuse

Ono što se prije par godina dogodilo sa automobilima, sada se događa i sa privrednim vozilima
362 pregleda 0 komentar(a)
kamioni sajam, Foto: Marko Ilić
kamioni sajam, Foto: Marko Ilić
Ažurirano: 26.09.2018. 05:29h

Kamioni, autobusi, kombiji i radne mašine do sada nijesu bili tehnološki napredni koliko putnički automobili. Međutim, sajam komercijalnih vozila u Hanoveru koji je počeo prije nekoliko dana pokazao je da se stvari brzo mijenjaju. Kamere umjesto retrovizora, samohodne prikolice i električni kombiji će se koliko sjutra pojaviti na putevima.

Naša ekipa je posjetila sajam u Hanoveru i na ovim stranama vam prenosimo kako će evropski putevi da izgledaju u bliskoj budućnosti.

Ono što se prije par godina dogodilo sa automobilima, sada se događa i sa privrednim vozilima. Glavni utisak iz Hanovera je da su se proizvođači trudili da elektrifikuju sve svoje proizvode, od manjih kombija do teških kamiona. Tako su već ovog mjeseca otvorene knjige narudžbi za električnu verziju folksvagen kraftera i MAN-a TGE, pa će mercedes e-Sprinter dobiti direktnu konkurenciju.

Naredne godine Ford će izbaciti na tržište električni tranzit custom, koji će imati i trocilindarski benzinski motor da bi produžio domet.

Elektrifikacija je našla put i do teških komercijalnih vozila. Volvo će tako već iduće godine početi proizvodnju električnih kamiona. Volvo FE Electric prikazan na sajmu u Hanoveru može da preveze 27 tona, a pokreću ga elektromotori od 354 konske snage. Maksimalni domet je 200 kilometara.

Skanija je prikazala kamion sa plag in hibridnim pogonskim sistemom koji će se iduće godine naći na tržištu. On će u isključivo električnom modu moći da prevali deset kilometara i da potroši 15 odsto manje od konvencionalnog motora.

Pored električnog kombija, MAN je prikazao i prototip električnog gradskog autobusa Lions City sa dometom od 200 kilometara. Pošto je kod njega pogon smješten ispod poda, u zadnjem dijelu autobusa je oslobođen prostor za četiri dodatna sjedišta. Lions City će da bude dostupan krajem 2020.

Ipak, tehnološki lider u ovom segmentu je Mercedes. Njemački proizvođač u Hanoveru nam je dan prije otvaranja sajma predstavio novu generaciju teškog kamiona aktros, najnapredniji kamion svih vremena.

Kada aktros na proljeće izađe na puteve, biće prvi serijski kamion koji će umjesto retrovizora imati kamere. Sistem se sastoji od dvije kamere montirane sa strana kabine, čija se slika projektuje na dva displeja od 15 inča na unutrašnjoj strani stubova krova. Dodatne prednosti su pomoć pri manevrisanju unazad sa prikolicom, noćni način rada i aktivacija u slučaju pokušaja krađe tovara. Nedostatak velikih retrovizora ima i aerodinamičke prednosti, a uz ostale mjere smanjuje potrošnju i do pet odsto.

“Što se tiče opreme, ovakav aktros kakav vidite ovdje na sajmu planiran je za tržište EU, a mi ćemo imati mogućnost da zamijenimo određene elemente opreme. Konkretno, radi se o kamerama koje zamjenjuju retrovizore, koje će moći da se prodaju samo u zemljama gdje zakonska regulativa to dozvoljava”, kazao nam je na sajmu Aleksandar Trifunović iz regionalnog predstavništva za Mercedesove kamione.

Cijene će ostati na sličnom nivou, s tim što se očekuje rast od jedan i po odsto zbog dodatnih elemenata u enterijeru. Pored toga, doplaćivaće se i za pomenute kamere, usljed samog troška te dodatne opreme

Aktros je istovremeno i prvi kamion koji će moći samostalno da upravlja sobom. Sistem autonomne vožnje drugog nivoa mu omogućava da preuzme kontrolu na autoputu čak i u stani-kreni režimu. Međutim, vozač mora da drži ruke na volanu i da bude spreman da interveniše u svakom trenutku. Ova tehnologija štedi i gorivo jer se prilagođava topografiji, krivinama i raskrsnicama. Novi aktros se na našim putevima očekuje od maja iduće godine.

Uz standardnu postavku, DAF je pokazao i CF Electric, prototip električnog kamiona koji može da preveze teret od 40 tona unutar naseljenih zona. Srce inteligentnog pogona je elektromotor od 210 kW. CF Electric ima domet od oko 100 km. Ivekov štand u Hanoveru je zona niskih emisija. Naime, italijanski proizvođač nije izložio nijedan dozel model. Italijani su željeli da pokažu da alternativni električni modeli i vozila na prirodni gas mogu da obave svaki zadatak od putničkog transporta do prevoza tovara na duga rastojanja.Renoov “trkački” kamion

Nije sve u Hanoveru elektrifikovano. Reno na svom štandu izlaže ograničenu seriju trkačkog kamiona T High Renault Sport Racing. Proizvodnja je ograničena na 100 primjeraka, a svaki je obojen u žutu nijansu karakterističnu za RS modele i F1 bolid ovog proizvođača. PSA ima kombi godine

Trio mini kombija PSA grupacije - Peugeot Partner, Citroën Berlingo i Opel Combo, na sajmu u Hanoveru proglašeni su za Međunarodni kombi godine 2019.

Žiri sastavljen od specijalizovanih novinara iz 25 evropskih zemalja dao im je prednost u odnosu na drugoplasirani Mercedes Sprinter.

Ovo priznanje posebno je važno za Opel, koji je dokazao da može da bude vrlo uspješan u okviru farncuskog giganta. Nagradu je u Hanoveru primio izvršni direktor Opela, Mihael Lohšeler, i tom prilikom izjavio da su u Opelu veoma ponosni na nju.

Žiri naglasio da PSA modeli redefinišu čitav segment modernih kompaktnih vanova, sa svježim pristupom u dizajnu, nastupom, završnom obradom i jedinstvenim osjećajem udobnosti kao kod kompaktnih automobila.

Galerija

Bonus video: