Kolašin i Berane neće povezati prije kraja 2020.

Radovi na putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepunih godinu, kada je tokom probijanja tunela ispod planine Bjelasice pronađena velika količina vode
73 pregleda 5 komentar(a)
Radovi, Jezerine-Lubnice, Foto: Zoran Đurić
Radovi, Jezerine-Lubnice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2018. 08:33h

Iako je završetak rekonstrukcije puta Jezerine - Lubnice planiran za 2020. godinu, već sada je izvjesno da će se još bar pola godine čekati saobraćajnica koja će da poveže Kolašin i Berane.

Radovi na putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepunih godinu, kada je tokom probijanja tunela ispod planine Bjelasice pronađena velika količina vode.

U aprilu ove godine, Direkcija za saobraćaj tvrdila je da će se izgradnja puta Kolašin - Berane nastavlja istom trasom, nakon što se gotovo ocijedila voda iz tunela Klisura na Jezerinama.

Iz Direkcije su više puta saopštili da će nastaviti sa probijanjem tunela, nakon što se voda potpuno povuče i da traže rješenje za ocjedne vode, prouzrokovane obilnim padavinama na Bjelasici.

Međutim, iz Direkcije su “Vijestima” u petak saopštili da su radovi u aprilu ove godine prekinuti zbog pojave obimne količine podzemne vode.

“Kao što je javnost ranije obaviještena, radovi na izgradnji tunela Klisura su početkom aprila prekinuti usljed pojave obimne količine podzemne vode, dotoka i do 200 litara u sekundi... Direkcija za saobraćaj dala je nalog da se izvrše dodatna geološka istraživanja, pa je na osnovu rezultata, sredinom juna ove godine, izmijenjen Glavni projekat tunela”.

Pojasnili su da se izmjena Glavnog projekta tunela odnosi na “promjenu ranije projektovanog jednostranog na dvostrani podužni pad”.

Završetak radova, kako su najavili, planiran je za 6. novembar 2020.

Prema ugovoru sa firmom “Euro asfalt” iz Sarajeva, koja je sa radovima počela u maju 2017. godine, rok za završetak je 36 mjeseci.

Iz Direkcije su odgovorili “Vijestima” da su na budućem putu Kolašin - Berane trenutno u toku zemljani radovi na cijeloj dužini otvorene trase, kao i iskop tunela. Od marta naredne godine planirano je da se na otvorenoj trasi rade tamponiranje i asfaltiranje, nastave radovi na iskopu tunela i počnu radovi na ugradnji hidroizolacije i betonske obloge.

Izgradnjom puta Jezerine - Lubnice rastojanje od centra Berana do centra Kolašina biće 38 kilometara. Nakon završetka radova, putovanje od jedne do druge sjeverne opštine trajalo bi nešto više od pola sata. Sada se od Kolašina do Berana stiže za oko sat i po.

Berane bi se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa - Smokovac - Uvač - Mateševo.

Radovi na putu Jezerine - Lubnice izvode se na ukupnoj dužine 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice.

Iz Direkcije su odgovorili da na prvoj dionici Lubnice rade rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 kilometar i izgradnju galerije duge 80 metara. Na drugoj dionici Jelovica rekonstruisaće put od oko tri kilometra, a na četvrtoj put dužine manje od jednog kilometra. Iz Direkcije su kazali da će na trećoj dionici Klisura rekonstruisati put od 3,87 kilometara i izgraditi tunel dužine 2.814 metara.

Bonus video: