Putničke stepenice ACG na popravnom

Komisija poništila odluku o nabavci vrijednoj 850 hiljada eura
63 pregleda 0 komentar(a)
Aerodromi Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Aerodromi Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2018. 17:10h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu beogradske firme APS Aviation Parts Service i poništila odluku Aerodroma Crne Gore (ACG) o izboru najboljeg ponuđača za nabavku putničkih stepenica procijenjene vrijednosti 850.000 eura.

Aerodromi, čiji je izvršni direktor Danilo Orlandić (član SD-a i manje članice vladajuće koalicije) moraće u roku od 15 dana da otklone nepravilnosti, ponovo vrednuju ponude i donesu zakonitu odluku.

Naručilac sporne nabavke prethodno je nezakonito, kao najpovoljniju na ovom tenderu, izabrao ponudu njemačke firme Europlast International, ponudu APS Aviation Parts Service ocijenio kao ispravnu i drugorangiranu, dok je ponuda druge beogradske firme Centum odbijena kao neispravna.

Novac uplaćen za vođenje žalbenog postupka u iznosu 8.500 eura Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki će firmi APS Aviation Parts Service vratiti 15 dana od pravosnažnosti rješenja, dok će Aerodromi morati da mu u istom roku nadoknade 1.573 eura troškova potrošenih za sastavljanje žalbe.

Komisija je utvrdila da su osnovani navodi žalioca, firme APS Aviation Parts Service, te da je ponuda firme Europlast International iz Minhena neispravna „iz razloga što je ovaj ponuđač u svojoj ponudi naveo rok izvršenja ugovora od 150 dana bez navođenja, od kojeg dana počinje da teče predmetni rok“.

Prema uslovima, kako je naručilac postavio u tenderu, maksimalni rok za izvršenje bio je 180 kalendarskih dana od zaključivanja ugovora.

„Pri ovakvom stanju stvari, Komisija nalazi da je ponuđač Europlast International u svojoj ponudi u dostavljenom dokumentu finansijski dio ponude predvidio rok izvršenja ponude koji nije definisan u pogledu početka trajanja, tako da se iz date formulacije ne zna od kada počinje da teče rok izvršenja ugovora, odnosno nije naveo uslove ponude u pogledu roka izvršenja ugovora, kako je to naručilac tražio predmetnom dokumentacijom“, ističe se, između ostalog, u rješenju Komisije.

Bonus video: