Profit Volkswagena smanjen u drugom kvartalu

To se desilo uprkos tome što je kompanija preuzela lidersku poziciju u globalnoj prodaji automobila, pretekavši japansku Toyotu i američki General Motors (GM)
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2015. 08:39h

Profit njemačkog proizvođača automobila Volkswagena (VW) smanjen je u drugom kvartalu, uprkos tome što je kompanija preuzela lidersku poziciju u globalnoj prodaji automobila, pretekavši japansku Toyotu i američki General Motors (GM).

U svojoj filijali za proizvodnju kamiona MAN, njemačka kompanija je pretrpjela troškove restrukturiranja poslovanja u visini od 180 miliona EUR, a takođe je pogođena poteškoćama na tržištu Kine, Rusije i Brazila, prenosi agencija AP.

Profit poslije oporezivanja je u drugom tromjesečju smanjen na 2,73 milijarde eura sa 3,25 milijardi iz istog prošlogopdišnjeg perioda, a prihodi su porasli 9,9 odsto na 56,04 milijarde, zahvaljujući povoljnim deviznim kursevima.

Prodaja VW u Kini je u prvoj polovini godine smanjena 0,5 odsto, a kompanija se takođe suočila sa padom tražnje u Rusiji, gdje je slabljenje vrijednosti rublje pogodilo potrošače.

U prvoj polovini godine, VW je prodao 5,04 miliona automobila, nadmašivši tako Toyotinu prodaju od 5,02 miliona automobila i prodaju General Motorsa od 4,86 miliona.

Bonus video: