RASTE I PRODAJA

Prosječna starost automobila u SAD 11,5 godina

"Vozila, jednostavno, traju duže nego ikada ranije i vlasnici ih koriste duže nego ranije", rekao je Mark Seng iz kuće IHS Automotiv, koja je sprovela istraživanje
0 komentar(a)
Salon automobila Beograd, Foto: Betaphoto
Salon automobila Beograd, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.07.2015. 14:39h

Prosječna starost automobila u Sjedinjenim Državama je rekordno visoka, iznosi 11,5 godina, a u isto vrijeme rekorde bilježi i prodaja novih automobila, pokazalo je istraživanje koje danas prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Dnevnik konstatuje da je to naizgled paradoksalno, ali i da ima jednostavno objašnjenje - vozači sve češće kupuju nova kola, a u isto vrijeme ne odriču se starih jer su i dalje pouzdana ili svoje polovnjake predaju tržištu gdje dobijaju nove vlasnike, ali svakako ne odlaze na otpad.

"Vozila, jednostavno, traju duže nego ikada ranije i vlasnici ih koriste duže nego ranije", rekao je Mark Seng iz kuće IHS Automotiv, koja je sprovela istraživanje o stanju američkog voznog parka. Prema tim podacima, broj registrovanih "lakih vozila" u SAD je takođe najviši u istoriji i iznosi 257,9 miliona, a Amerikanci godišnje kupe 17 miliona novih automobila.

Na američkim putevima je oko 14 miliona automobila starih najmanje četvrt veka, što je oko osam miliona više nego 2002. godine, a čak 44 miliona automobila staro je između 16 i 24 godine, što je više za 26 miliona nego 2002. godine. Oko 120 miliona automobila u Americi staro je od šest do 14 godina. 

Preporučujemo za Vas