Sojuz glatko pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu

Raketa je stigla u orbitu 15 minuta poslije lansiranja i četiri puta je obletjela Zemlju približavajući se postepeno orbiti svemirske stanice
0 komentar(a)
Sojuz, Foto: Beta-AP
Sojuz, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.07.2015. 07:11h

Ruska svemirska letjelica Sojuz sa tri astronauta - Rusom, Amerikancem i Japancem, glatko je danas pristala uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kapsula se u 4.45 po centralnoevropskom vremenu povezala sa svemirskom stanicom, laboratorijom koja kruži na oko 400 kilometara iznad Zemlje. Raketa je poletjela sa ruskog kosmodroma u Kazahstanu pet sati i 45 minuta prije toga, sinoć u 23.02.

Raketa je stigla u orbitu 15 minuta poslije lansiranja i četiri puta je obletjela Zemlju približavajući se postepeno orbiti svemirske stanice.

Letijeicom su prevezeni astronauti Oleg Kononenko iz Rusije, Kjel Lindngren iz SAD i Kimija Jui iz Japana. Lindgrenu i Juiju ovo su prva putovanja u svemir. Jui je rekao na konferenciji za štampu da nosi suši da počasti ostale kolege.

Njih trojica pridružiće se tročlanoj posadi - Genadiju Padalki, Mihailu Kornjenku i Skotu Keliju. Kornjenko i Keli su ušli u peti mjesec svoje jednogodišnje misije u svemiru.

Lansiranje koje je izvedeno sinoć dešava se dva mjeseca poslije neuspješnog aprilskog polijetanja ruske svemirske letjelice bez posade koja je trebalo da odnese namirnice i opremu na stanicu.

Druga ruska kargo letjelica lansirana je uspješno početkom jula.

Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od rijetkih u kojima nijesu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini.

Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije Spejsiks i Orbital sajansis (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo letjelice ruskog državnog Roskosmosa.

Bonus video: