U vozilu koje je izloženo suncu temperatura može biti i do 80 stepeni

U autu koji nije bio zaštićen od sunca odmah dolazi do preznojavanja, a komandna tabla i volan su tako vreli da na njima ne možete zadržati ruke ni par sekundi. Sa druge strane, ne može se reći da je prijatno ni u vozilu koje je bilo zaštićeno skromnim štitnikom, ali jeste podnošljivo
445 pregleda 6 komentar(a)
temperatura vozilo, Foto: Saša Marković
temperatura vozilo, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 22.07.2015. 17:46h

U automobilu koji je izložen suncu temperatura može da poraste i do 80 stepeni. Iz ovog razloga, prije nego što uđete u vozilo i krenete, otvorite sva vrata, bez obzira što imate klimauređaj.

Poželjno je automobil parikrati u hladovini, ali ako je izlaganje suncu u dužem periodu neizbježno vrlo korisno pomagalo može da bude reflektujući štitnik za sunce.

Ovi štitnici odbijaju sunčeve zrake i pomažu da komandna tabla i volan ostanu koliko toliko hladni.

Mi smo testirali koliko se na ovaj način može smanjiti temperatura u automobilu. Ostavili smo dva automobila na suncu, s tim da smo kod jednog od njih ispod vjetrobranskog stakla stavili samo omanji štitnik od sunca.

Kada nakon nekog vremena uđete u jedno i drugo vozilo, odmah će vam biti jasno kolika je razlika u temparaturi enterijera.

U autu koji nije bio zaštićen od sunca odmah dolazi do preznojavanja, a komandna tabla i volan su tako vreli da na njima ne možete zadržati ruke ni par sekundi. Sa druge strane, ne može se reći da je prijatno ni u vozilu koje je bilo zaštićeno skromnim štitnikom, ali jeste podnošljivo.

Ruke na volanu možete da držite bez problema, a i komandna tabla je sačuvana od ekstremnog zagrijavanja.

Kad pređemo na jezik mjernih instrumenata situacija je sljedeća: temperatura spoljašnjeg vazduha u trenutku mjerenja bila je 32 stepena Celzijusova. U automobilu koji je bio koliko-toliko zaštićen štitnikom izmjerili smo temperaturu enterijera od 42 stepena, a u vozilu koje nije bilo zaštićeno termometar je pokazao temperaturu od čak 53 stepena.

"Da bi klima dobro radila vrlo je bitno napraviti pripremu vozila. U ovom slučaju smo se uvjerili da je razlika koju donosi samo štitnik za sunce preko 10 stepeni, pa će se takav auto mnogo prije ohladiti i biti spreman za vožnju", kaže Jovica Anđelić, šef servisa Renault "Alliance", u kome smo obavili mjerenja.

Podsjećamo, mjerenje je obavljeno pri temperaturi od samo 32 stepena. Kada smo mjerenje obavili pri spoljašnjoj temperaturi od 40 stepeni (koja je uobičajena ovih dana u centralnim djelovima Crne Gore), temperatura u kokpitu automobila bila je skoro 65 stepeni Celzijusa.

"Ovakve temperature ne ugrožavaju samo rad klima-uređaja i komfor putnika, već utiču i na prekomjerno habanje i propadanje materijala u enterijeru, koji koliko god da su kvalitetni ne mogu da se izbore sa ekstremnim temperaturama", objašnjava Anđelić.

Kad krenete, otvorite prozore i klimu podesite na 24 stepena

Iako se to čini kao najjednostavnije, uključivanje klima-uređaja i podešavanje na najnižu temperaturu nije preporučljivo. Ovakvo ekstremno hlađenje pregrijanog vozila je vrlo opasno, posebno za osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

Ljekari kažu da razlika u temperaturi između temperature izvan i unutar automobila ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni. To je teško primjenjivo kada je napolju 40 stepeni, ali u takvoj situaciji možete postepeno da smanjujete temperaturu u vozilu, i da isključite klimu pred dolazak na destinaciju.

Preporučuje se da kad krenete otvorite prozore i podesite klimu na oko 24 stepena, a da nakon par minuta zatvorite prozore. Strujanje vazduha će brže ohladiti vazduh u kabini.

Bonus video: