Suđenje blagajnici Skupštine: Čađenović kaže da je samo radila ono što joj je rečeno

Negirajući krivicu, ispričala je da je 2011. godine natjerana da pređe iz arhive Skupštine na mjesto blagajnika, da je bila prebukirana i drugim poslovima i da je više puta molila nadređene da nađu nekog da joj pomogne, jer, posljednjih godina zbog obima posla, nije mogla da postigne da uradi sama sve što se tražilo od nje
259 pregleda 8 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.11.2018. 17:14h

Blagajnica Skupštine Tamara Čađenović tvrdila je danas da je posljednjih godina isplaćivala oko 200.000 eura godišnje poslanicima i službenicima te institucije za putovanja i dnevnice i da je samo radila ono što joj je rečeno.

Tako je počelo suđenje Čađenovićevoj, optuženoj da je pronevjerila oko 35.000 eura, tako što je za sebe uzimala novac, a prikazivala ga kao trošak za službena putovanja poslanika i službenika Skupštine.

Negirajući krivicu, ispričala je da je 2011. godine natjerana da pređe iz arhive Skupštine na mjesto blagajnika, da je bila prebukirana i drugim poslovima i da je više puta molila nadređene da nađu nekog da joj pomogne, jer, posljednjih godina zbog obima posla, nije mogla da postigne da uradi sama sve što se tražilo od nje.

Dodala je i da je više puta dolazila u neprijatne situacije kada bi tražila pismeno ovlašćenje za uzimanje novca i pojašnjenje oko toga koliko novca treba da preda.

"Nas 11 je radilo u kancelariji kao vašoj. Tih naloga je bilo svakodnevno u velikim količinama. Bilo je dosta propusta u proceduri, koristili su situaciju da ne vraćaju pare odmah, obično se vrte isti ljudi na tim putovanjima", navela je ona.

Sudija Rade Ćetković joj je više puta rekao da govori o onome što joj se stavlja na teret, nakon čega je ona pojašnjavala da sud treba da ima i u vidu u kakvim je uslovima radila.

Istakla je i da su, kada je otišla na bolovanje desetak dana, zaposleni u Skupštini izgubili ključeve od sefa blagajne.

Na pitanje suda - zašto je dozvolila da bude odgovorna za tolike količine novca i zašto nije insistirala na pismenim ovlašćenjima, ona je pojašnjavala da je ranije bila manja služba i manje putovanja, kao i da joj je više puta rečeno da je ona tu da radi što joj se kaže, a da će drugi provjeravati kako se taj novac troši.

Dodala je i da je bilo oko 170 službenika i 80 poslanika i da su svakodnevno donosili obrasce putnih naloga i sami ispunjavali podatke.

"Tako kako mi spuste na stolu, ja izračunam. Obično je jedan službenik uzimao novac za cijelu grupu. Po pravilu lice bi moglo da uzme novac za ostale jedino ako je za to ovlašćeno, što nije bio slučaj, ali su znali da mi kažu - ko si ti da provjeravaš ko su", navela je ona.

Dodala je da je svjesna da je u problemu, jer je bilo dosta grešaka kako u proceduri, tako i u obimu posla koji je trebalo da završi sama.

"Samo su mi jednog dana rekli, ti od danas prelaziš u računovodstvo, ja to nijesam radila nikada ranije, niti sam znala to da radim, učila sam preko interneta taj posao", rekla je ona.

Dodala je i da je po nalogu sekretara davala pozajmice licima koja nijesu stalno zaposlena u Skupštini, odnosno vozačima te institucije, ali da to nije upisivala u knjigu, jer to u suštini nije dozvoljeno.

"Ja to više ni psihički, ni fizički nijesam mogla da izdržim, ali jednostavno nijesam imala nikakvu opciju, sem da napustim posao", rekla je ona.

Na teret joj se stavlja produženo krivično djelo - pronevjera i produženo krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

“Okrivljenoj se stavlja na teret da je u toku 2016. godine prisvajala novac koji joj je povjeren u službi i da je kao službeno lice u službene isprave unosila neistinite podatke tako što je, kao blagajnica u Birou finansijskih poslova Skupštine Crne Gore, iz blagajne uzimala za sebe novac i na određeni broj naloga za službena putovanja stavljala lažne potpise poslanika i zaposlenih u Skupštini i drugih lica, kojima je navodno taj novac isplaćivan na ime dnevnica za službena putovanja u inostranstvo", piše u optužnom predlogu.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da je, u odnosu na određeni broj putnih naloga za službena putovanja, za koji postoji sumnja da su takođe falsifikovani, formiran poseban krivični predmet protiv za sada nepoznatog učinioca.

Bonus video: